News.ua


Клімкін: Україна має повторити шлях Фінляндії до НАТО, із такими ж гарантіями безпеки на час до вступу

Апрель 06
14:44 2023

Колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що Україна на період до вступу в НАТО має отримати від ядерних держав Альянсу такі ж безпекові гарантії, як Фінляндія та Швеція.

Таку думку дипломат висловив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Незалежно від часових рамок членства в НАТО нам на період до вступу потрібні гарантії, які Фінляндія та Швеція отримали від ядерних держав НАТО на час вступу. Тільки така безпекова конструкція буде безпеково стабільною, ніяка інша. Шлях Фінляндії потрібно повторити, але без «фінляндизації», — зазначив Клімкін.

На його переконання, значення вступу Фінляндії, а згодом і Швеції до НАТО значно ширше «цієї символічної історії».

Читайте також: Вступ Фінляндії до НАТО посилив стримування російської агресії – Блінкен

«росія отримує новий кордон з НАТО, а скандинавські країни вже домовилися керувати всіма бойовими літаками, а їх більше 250, як єдиним угрупуванням. Балтійське море фактично стає НАТОвським. Більше того, баланс безпеки в Артиці вже для росії майже неможливий — я впевнений, що путін намагається переконати Сі допомогти його знову відбудувати — сама росія на це вже не здатна, навіть за умов додаткових людських та воєнних ресурсів», — зауважив ексглава МЗС.

Водночас, за словами Клімкіна, його дуже турбує дискусія, яка набирає сили на Заході, що начебто Україна має зайняти місце Фінляндії.

«Звісно, не буквально, а в сенсі «фінляндизації» — тобто на кшталт «рух до ЄС — так, а рух до НАТО — хай почекає «кращих» часів». Адже рішення про рух до НАТО означатиме «прямий воєнний конфлікт з Кремлем, а це червона лінія», — пояснив дипломат логіку цієї дискусії.

На його переконання, виставляти червоні лінії стосовно кремля – «це завжди слабкість, яку він майже на тваринному рівні відчуває».

«Але значна частина Заходу хоче перемогти рф через стратегію «тисячі порізів», і така логіка для декого на Заході до цієї стратегії пасує. Як і, на жаль, аргумент про силу наших збройних сил, оскільки з’являється стратегічна та тактична спокуса використовувати їх та Україну в цілому для стримування російського режиму», — констатував Клімкін.

Читайте також: Фінляндія посилить забезпечення принципів НАТО — Столтенберг

Як повідомлялося, у Брюсселі 4 квітня відбулася офіційна церемонія передачі протоколу про входження Фінляндії до НАТО, після чого генеральний секретар організації Єнс Столтенберг привітав країну із тим, що вона стала 31-м членом Альянсу.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Добові потреби в електроенергії покривали власною генерацією, імпортом та аварійною допомогою

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua