News.ua


Генсек Ради Європи висловила підтримку суверенітету Грузії у 15 річницю вторгнення РФ

Август 07
12:48 2023

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів в 15-ту річницю вторгнення Росії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресреліз на сайті Ради Європи.

«У 15-ту річницю збройного конфлікту в серпні 2008 року між Грузією та Росією Рада Європи підтверджує свою однозначну підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. Вона рішуче відкидає визнання Росією грузинських регіонів Абхазії та Цхінвальського регіону/Південної Осетії, а також її військову присутність у регіоні, що є грубим порушенням фундаментальних принципів і норм міжнародного права», – йдеться у заяві.

Читайте також: МЗС України висловило підтримку народу Грузії в роковини вторгнення РФ у 2008 році

Пейчинович-Бурич наголошує, що вона, як і раніше, «глибоко стурбована станом прав людини та гуманітарним становищем постраждалого від конфлікту населення, яке продовжує страждати від згубних наслідків конфлікту, особливо в районах, які фактично контролюються Російською Федерацією».

«Російська Федерація повинна виконувати свої міжнародні зобов’язання та повністю виконувати всі відповідні рішення Європейського суду з прав людини та усувати всі порушення прав людини. Це включає створення умов для добровільного, безпечного та гідного повернення переміщених осіб», – додала вона.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель у Твіттері зазначив, що підтримка ЄС суверенітету і територіальної цілісності Грузії залишається незмінною. «Ми підтримуємо хоробрий народ Грузії, який обрав проєвропейський шлях і курс на НАТО», – написав він.

Як повідомлялося, МЗС України також висловило підтримку з народом Грузії. «Україна поруч з грузинським народом та підкреслює свою підтримку суверенітету і територіальній цілісності Грузії у межах міжнародно визнаних кордонів», – йдеться у повідомленні міністерства у Твіттері.

Читайте також: У Грузії — день жалоби після смертельного зсуву ґрунту в Шові

8 серпня 2008 року, після обстрілів грузинських сіл, збройні сили Грузії заявили про намір «відновити конституційний порядок» на території Південної Осетії і в результаті боїв зайняли більшу частину Цхінвалі. Однак Росія не захотіла миритися з поразкою проросійських сепаратистів, і Кремль втрутився в цей внутрішній конфлікт. Російські державні ЗМІ звинуватили Грузію в цілеспрямованому обстрілі Цхінвалі.

Ще за день до цього, 7 серпня, РФ почала перекидати в зону конфлікту війська. Під час прямого сухопутного вторгнення російської армії в Грузію танкові бригади росіян вийшли за межі невизнаної Південної Осетії і дійшли до Кодорської ущелини. Росія бомбардувала грузинські міста, військові бази й об’єкти цивільної інфраструктури і задіяла свої військово-морські сили. Росіяни зайняли головний порт Грузії – Поті та знищили на рейді всі грузинські катери і кораблі, які мали військове позначення, включаючи кораблі прикордонників.

Враховуючи пряме вторгнення Росії, в Тбілісі заявили про відведення військ з Цхінвалі і про одностороннє припинення вогню. 12 серпня був підписаний план перемир’я, запропонований Євросоюзом, головними пунктами якого було остаточне припинення вогню і повернення сторонами конфлікту військ на свої бази. Попри це, російські війська активно просувалися вглиб грузинської території – були зайняті міста Горі, Сенакі, Поті, перерізана стратегічна дорога, що сполучає західну і східну Грузію.

За офіційними грузинським даними, в конфлікті з грузинської сторони загинуло 413 осіб. Серед них: 177 військових, 16 поліцейських і 220 цивільних осіб, поранення отримали 2234 особи.

Після окупації частини Грузії сторони все-таки досягнули угоди про припинення вогню за участю міжнародних посередників. Згідно з досягнутими домовленостями, виведення російських військ з грузинської території мало закінчитися до 1 жовтня 2008 року, однак росіяни залишаються на території самопроголошених республік і понині. За ці роки Росія значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, і збільшила кількість військовослужбовців і важкого наступального озброєння.

Європейський суд з прав людини визнав численні випадки порушення Росією Європейської конвенції з прав людини на території Грузії.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У Польщі затримали групу з дев’яти російських шпигунів

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua