News.ua


Габек звинувачує ультраправих у спробі зробити Німеччину «державою, як Росія»

Январь 17
12:04 2024


Праворадикальна партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD) набирає дедалі більше підтримки в суспільстві, але за її політикою стоїть бажання перетворити країну на автократію за російським зразком.

Про це в інтерв’ю журналу Stern заявив міністр економіки, віцеканцлер і один із лідерів «Зеленої» партії ФРН Роберт Габек, передає Укрінформ.

«Для правих авторитарних сил йдеться про наступ на суть республіки. Вони хочуть перетворити Німеччину на таку державу, як Росія», — заявив політик, додавши, що ці сили системно готуються до цього.

На переконання віцеканцлера, безпекові органи також повинні діяти системно, збирати докази, уважно стежити за особами, подіями та заявами та послідовно й жорстко, в правових рамках, карати злочини, якщо вони спрямовані на «демонтаж держави».

Стосовно заборони AfD Габек зауважив, що це має вирішувати закон. Тільки Федеральний конституційний суд приймає рішення про заборону партії. У разі, якщо процес був би порушений, і в кінцевому підсумку до позитивного рішення не дійшло би, шкода, спричинена невдалою процедурою, була би величезною.

«Якщо буде достеменно доведено, що партія хоче перетворити країну на фашистську державу, її слід заборонити, якою б сильною вона не була. У будь-якому випадку, демократичні партії повинні політично перемогти AfD», — сказав міністр.

Дебати про заборону AfD набули нового імпульсу після появи повідомлення на ресурсі Correctiv про таємну зустріч у Потсдамі представників цієї партії з правими екстремістами в листопаді 2023 року, на якій, мовляв, обговорювалися, зокрема, плани видворити з Німеччини мільйони людей із мігрантським походженням. У великих містах Німеччини вже відбулося кілька велелюдних демонстрацій проти правої партії, зокрема, 16 січня в Кельні за участю 10 тисяч осіб, перед тим у Берліні, де зібралось майже 25 тисяч.

Тема потсдамської зустрічі поставлена на порядок денний Бундестагу в четвер. У вівторок керівники самої партії вийшли до журналістів і рішуче відкинули всі звинувачення.

Читайте також: У Берліні тисячі людей протестували проти правих радикалів

Партія «Альтернатива для Німеччини» була створена 6 лютого 2013 року і на сьогодні вже має представництво у Бундестазі та ландтагах федеральних земель. Рівень її підтримки в деяких регіонах перевищує 20%, що є проблемою для інших партій, жодна з яких не хоче входити в коаліцію з правими екстремістами.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

На Миколаївщині здетонував боєприпас, двоє юнаків госпіталізовані

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua