News.ua


Чалий вважає, що Президент має бути присутнім на Вільнюському саміті

Июнь 22
12:45 2023

Надзвичайний і Повноважний Посол України Валерій Чалий вважає, що Президент Володимир Зеленський обов’язково має бути присутнім на Вільнюському саміті НАТО, яке б рішення щодо України там не було ухвалено.

Про це дипломат сказав у інтерв’ю Укрінформу, коментуючи заяву глави держави, що він не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за його підсумками Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

«Лідер України має бути на Вільнюському саміті. Адже, по-моєму, це ми хочемо стати членами НАТО? Чи я вже чогось не розумію? Тобто кожний крок у цьому напрямі – це позитивний крок. Не треба шантажувати наших партнерів своїм приїздом чи неприїздом на саміт – це нічого доброго нам не принесе», – зазначив дипломат.

Читайте також: Чалий про ядерний шантаж Путіна: США можуть уже в наступні роки поставити РФ на межу розвалу

За його словами, інша справа – досить рішуча позиція Президента Зеленського отримати саме членство в НАТО, а не якісь так звані альтернативні механізми.

«Я її повністю підтримую. Тобто все інше, всі ці обхідні шляхи – маячня, ми вже ходили цими шляхами дуже довго. Мова має йти про запрошення України до НАТО, і це має бути зроблено або на цьому саміті, або на наступному у Вашингтоні», – вважає Чалий.

На його думку, Вільнюський саміт має бути чітким містком до такого політичного рішення «якщо не зараз, то наступного року».

«Далі, я вважаю, це буде набагато складніше», – спрогнозував дипломат.

Читайте також: Чалий вважає, що українцям слід готуватися до можливої ядерної катастрофи на ЗАЕС

Дипломат також зазначив, що на саміті НАТО у Вільнюсі чи у Вашингтоні має бути прийняте політичне рішення щодо членства України в Альянсі. За його словами, якщо це не буде зроблено зараз, тоді взагалі незрозуміло, коли ще це буде можливим.

«Якщо країни НАТО вважають, що буферна зона між ними і Росією – це більш ефективно для них, аніж членство України в Альянсі, і що ми завжди воюватимемо, прикриваючи їхній східний фланг, то вони дуже помиляються. І боюсь, що вони тоді неправильно роблять розрахунок стратегії європейської безпеки», — сказав Чалий.

У цьому контексті він привернув увагу до ще одного важливого, на його думку, моменту.

Як зазначив дипломат, у країн-членів НАТО можуть бути новітні озброєння, вони можуть налагодити більш потужне виробництво, але в них точно немає на сьогодні мільйона чоловіків і жінок – професійних, навчених, мотивованих, готових умирати за свою країну і за європейську безпеку.

Читайте також: Перша реакція світу на підрив Росією Каховської ГЕС мала бути рішучою і однозначною – Чалий

«Це те, що ми побачили у цій війні. Кажуть, що це війна артилерії, хтось каже, що це війна «Хаймарсів». А я скажу, що це війна людей, вміння народів, скажімо так, організуватися і сконцентруватися. Насправді зараз наші країни-партнери точно до цього не готові», — переконаний дипломат.

Він також відзначив, що Україна з 2014 року намагалась відновити свою армію.

«В результаті ми маємо значну частину дуже професійних Збройних Сил України і Сил оборони. Такого немає у жодній країні НАТО. Якщо вони це недооцінюють, то припускаються величезної помилки. Україна зараз є дуже цінним членом НАТО з цих міркувань», — акцентував Надзвичайний і Повноважний Посол України.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю WSJ 3 червня сказав, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо за його підсумками Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

Президент Чехії Петр Павел вважає, що участь глави Української держави Володимира Зеленського у Вільнюському саміті НАТО є дуже важливою для Альянсу.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Російський авіаудар по Золочеву: пошкоджені електромережі та водонапірна башта

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua