News.ua


Боррель: Західні Балкани мають скористатися з можливостей розширення ЄС, створених Україною

Май 23
01:55 2023


Україна створила унікальну ситуацію в контексті розширення ЄС, тож країни-кандидати з числа держав Західних Балкан мають використати цей момент та унікальні можливості, що відкриваються зараз.

Про це під час прес-конференції у Брюсселі за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми мали ланч з міністрами закордонних справ балканських країн…. та надіслали потужний сигнал, що вони мають використати момент у в процесі розширення ЄС, який був створений швидким прогресом України. Україна прогресує, і вони мають йти цим же шляхом, тими ж темпами. Для них зараз прийшов час прискорити свої реформи, прийняти європейські стандарти та підготувати власні суспільства до входження. Це унікальна можливість , якою треба скористатися», — наголосив Боррель.

За його словами, окремою темою під час зустрічі з міністрами балканських країн став російський вплив, що спрямований на спроби розвернути рух країн-кандидатів у зворотному напрямку.


Читайте також: Вучич заявив, що «Майдану в Белграді не буде» — посольство України відреагувало

«Ми заохотили певні країни, які завжди приєднуються до наших рішень у сфері зовнішньої політики. Ми також визначили тих, хто не повною мірою приєднуються до таких рішень, або не приєднуються взагалі. Я хочу сказати – це не лише Сербія, яка встановлює тісні зв’язки з росією. І це є несумісним з процесом входження до Європейського Союзу. Це також має руйнівний ефект для їх власних національних інтересів», — зауважив високий представник ЄС.

Він повідомив, що окрема увага під час зустрічі приділялася діалогу між Приштиною та Белградом.

«Я знову мав пояснити, що бути членом ЄС – означає бути готовим до співробітництва. Навіть держави, що колись у минулому воювали одна з одною, мають не лише стати добрими сусідами й партнерами, але стати друзями, навчитися жити разом. У цьому контексті повна та швидка імплементація двосторонньої угоди є єдиним шляхом для нормалізації відносин між Белградом та Приштиною», — підкреслив Боррель.

Читайте також: Косово та Сербія не змогли домовитись про нормалізацію відносин

Він зауважив, що напруга та взаємні провокації між Сербією і Косово мають припинитися, сторони мають також переглянути негативну атмосферу та відсутність конструктивного підходу. Для них членство в Європейському Союзі означатиме здатність співпрацювати та взаємодіяти в дусі доброго сусідства, подолавши всі труднощі минулого.

Як повідомлялося, 22 травня у Брюсселі відбулася зустріч Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка розглянула найважливіші питання зовнішньої політики ЄС, зокрема, продовження військової допомоги для України. Завтра, у вівторок, Рада міністрів ЄС продовжить обговорення питань з оборони й безпеки, а в середу проведе дискусії навколо торговельної політики ЄС.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Окупанти цьогоріч нарахували у Криму 226 загиблих дельфінів

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua