News.ua


Боротьба України проти російської агресії дала поштовх створенню Оборонного союзу ЄС — Мішель

Ноябрь 30
17:32 2023


Європейський Союз вже тривалий час розглядав можливості для зміцнення власної автономії у сфері безпеки, але події в Україні, що розгорнулися після початку російського вторгнення у лютому 2022 року, стали поштовхом для створення справжнього Оборонного союзу ЄС.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Історія виноситиме свій суд, але я щиро вірю, що наш Оборонний союз народився в ті часи, коли російські танки перетнули кордони України. В ті перші часи ми прийняли історичне рішення — надіслати зброю в Україну — рішення, яке було неможливим уявити усього кілька днів до цього. Й ми не дивимося назад. Ми маємо будувати далі, з опорою на цей момент», — зауважив Шарль Мішель.

Він підкреслив: для того, щоб відповісти на сучасні виклики у сфері безпеки, необхідно фортифікувати Європейський континент, зміцнити його силу та захист, наростити європейську оборону. Більш спроможна система європейської оборони зробить позитивний внесок у глобальну та трансатлантичну безпеку, основою якої залишатиметься НАТО.

«Протягом понад 20 років EDA розвивало європейське оборонне співробітництво, тож ідея європейської оборони не є новою. Російська війна проти України, та дедалі більш нестабільне середовище з безпеки, надало цьому нову терміновість. Ми маємо постати сьогодні перед змінами у парадигмі безпеки», — наголосив президент Європейської ради.

Він нагадав, що з початку російської війни проти України ЄС діяв рішуче та об’єднано, зокрема, в тому, що стосується постачання зброї та боєприпасів для України. У березні 2022 року ЄС ухвалив свій Стратегічний компас, який вперше в історії увібрав спільну оцінку ризиків та спільний напрямок для дій країн-членів у сфері оборони. Лідери ЄС під час саміту у Версалі погодили рух ЄС до стратегічної автономії у трьох ключових сферах – в економіці, в енергетиці та в обороні. Нарешті, вже у березні поточного року ЄС прийняв рішення розвинути спільне оборонне замовлення та значно наростити оборонне виробництво.

Читайте також: Франція планує завершити переговори про гарантії безпеки для України до кінця року

«Ці колективні рішення привели наш Оборонний союз у нову еру посиленої безпеки й оборони. Наше європейське «пробудження» лише розпочалося. Я відчуваю, що прийшов час створити реальний оборонний союз, поєднаний із справжнім спільним ринком у сфері оборони. Він має бути сфокусований на двох речах, що мають просуватися вперед. Перше – це наша тверда військова підтримка для народу України, тому що безпека України – це є і наша безпека, це безпека для всіх нас. Друге – ми маємо зробити європейську оборону міцнішою, — зараз, завтра та у майбутньому», — зазначив Шарль Мішель.

«Народ України зараз б’ється за вільну та суверенну Батьківщину. Але ми знаємо, що вони (українці – ред.) також воюють за наші спільні цінності, — за мирний, демократичний та процвітаючий Європейський континент», — додав президент Євроради.

Шарль Мішель нагадав, що на цей час ЄС надав Україні безпрецедентну військову допомогу через Європейський фонд миру та Військову допоміжну місію для України, обсяг якої оцінюється у €27 мільярдів євро. Але, за його словами, Євросоюзу потрібно робити для цього більше та робити швидше, постачати Україні більше ракет, боєприпасів та систем протиповітряного захисту.

«Це є нашим зобов’язанням перед народом України та перед нашими власними громадянами. Захищаючи Україну, ми захищаємо себе. Наша триваюча й потужна військова допомога також надсилає сигнал для наших партнерів, — особливо для американських партнерів, — чіткий сигнал, що ми сприймаємо нашу безпеку більш серйозно, ніж будь-коли», — підкреслив президент Європейської ради.

Читайте також: Підтримка України і переговори про вступ: президент Латвії вважає, що ЄС збереже єдність

Як вже повідомлялося, з початку російської загарбницької війни проти України ЄС та його країни-члени надають Україні послідовну та суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув суми понад 85 мільярдів євро.

Фото: MTI

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У Харкові 27 травня оголосили днем жалоби

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua