News.ua


Блінкен підтвердив намір США притягнути Росію до відповідальності за агресію проти Грузії

Август 08
02:54 2023


Сполучені Штати сповнені рішучості притягнути Росію до відповідальності за агресію проти Грузії у 2008 році, а також за невиконання угоди про виведення військ із території цієї країни.

Про це йдеться в заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена з нагоди 15-х роковин від початку повномасштабної агресії РФ проти Грузії, передає Укрінформ.

«Як і в Україні, народ Грузії постраждав від наслідків зневаги Росії до міжнародного права та бажання домінувати над своїми сусідами», — нагадав глава американської дипломатії.

Він наголосив, що дії РФ у період окупації Грузії, в тому числі агресивна кампанія дезінформації та масове переміщення людей досі спричиняють невимовні труднощі для грузинського народу.

«Сполучені Штати, як і раніше, сповнені рішучості притягнути Росію до відповідальності за невиконання угоди про припинення вогню із шести пунктів від 2008 року, яка передбачає виведення її військ на позиції, що передували конфлікту, а також забезпечення безперешкодного доступу для гуманітарної допомоги», — заявив держсекретар США.

Читайте також: Зеленський висловив солідарність з Грузією у річницю початку збройної агресії РФ

Блінкен підкреслив, що Росія також має відмовитися від визнання так званої незалежності регіонів Грузії – Абхазії й Південної Осетії, щоб сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб змогли безпечно повернутися до своїх домівок.

«І через 15 років Сполучені Штати залишаються непохитними у своїй підтримці народу Грузії та його величезного прагнення до євроатлантичної інтеграції», — підсумував глава Держдепартаменту США.

Читайте також: Росія має деокупувати частини територій Грузії та України – МЗС

Як відомо, рівно 15 років тому РФ почала повномасштабну агресію проти Грузії. Гаряча фаза протистояння завершилася за лічені дні, однак наслідки російського вторгнення, а також недостатня реакція міжнародної спільноти призвели до вторгнення РФ у Крим 2014 року, а згодом і до повномасштабної війни проти України.

Фото: Andrew Harrer/Bloomberg

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Сирський привітав мусульман зі святом: Бажаю зустріти наступний Курбан-Байрам у мирній Україні

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua