News.ua


Антипутінські акції, приурочені до дня росії, відбулися у Канаді та США

Июнь 13
04:35 2022


У Північній Америці акція «росіяни – проти війни», приурочена до дня росії, відбулася в неділю у восьми містах Сполучених Штатів та в трьох канадських містах.

У США протести були організовані у Вашингтоні, Нью-Йорку, Чикаго, Галландейл-Бічі у Флориді, Філадельфії, Портленді, Сан-Франциско та Сієтлі, у Канаді ­ в Оттаві, Монреалі й Торонто.

***

У Вашингтоні до посольства рф у США вийшли десятки протестувальників. Як передає кореспондент Укрінформу, вони винесли плакати й скандували гасла «Війна — зло!», «Ні — насильству!», «Stop aggressor!», «путін=гітлер», «Ми – за демократичну росію!», «Звільнимо росію від злочинної хунти!»

Акція до дня росіі без путіна в Вашингтоні/Фото: Ярослав Довгопол, Укрінформ

«Наша акція проводиться в межах глобальної ініціативи, приуроченої до Дня росіі, 12 червня, яку організують представники російської громади в різних країнах світу – від Австралії і Нової Зеландії до США й Канади»,- зауважив у коментарі Укрінформу представник організації Russian America for Democracy in Russia Дмитро Валуєв.

За його словами, загальний задум від початку полягав у тому, щоби провести антивоєнний глобальний мітинг, оскільки в самій росії зараз практично неможливо через повальні репресії. Своєрідним символом акції став біло-синьо-білий прапор.

Читайте також: У московському метро затримали більш як 50 учасників антивоєнних акцій

«Це – символ антивоєнного спротиву. Російський триколор, особливо після початку війни в Україні, асоціюється з воєнними злочинами. Тому було запропоновано замінити червону смугу, яка символізує кров, білою», — пояснив Валуєв.

Організатори мітингу підкреслили, що хоча 12 червня і вважається Днем незалежності рф, однак справжня влада в цій країні досі не належить тим, кому має належати за конституцією – різним народам російської федерації. Крім того, вони закликали об’єднуватися на підтримку України, звільнити політв’язнів кремля, долучитися до зусиль очищення рф від злочинної путінської хунти.

Солідарність із росіянами, які підтримують демократію, висловив і Державний департамент США, привітавши їх з національним святом. У заяві з цього приводу Держдеп підкреслив, що громадяни рф, як і люди в усьому світі, заслуговують на можливість жити без репресій та реалізовувати свої права. Однак у сьогоднішній росії це далеко від реальності. Причому до репресій всередині країни за правду, яку висловлюють громадяни, додається неспровокована війна за вибором путіна проти України.

«Війна кремля призвела до міжнародної ізоляції рф, і вона позбавляє російських громадян можливості будувати краще майбутнє в гармонії зі своїми сусідами. Ця ізоляція не стала чимось неминучим, вона є наслідком рішень російського керівництва»,- підкреслили в зовнішньополітичному відомстві США.

У цьому зв’язку в Держдепі заявили, що вітають прагнення росіян домагатися – як і в червні 1990 року – свободи та гідності.

***

У Нью-Йорку на антипутінську акцію десятки росіян вийшли до генерального консульства рф, передає кореспондент Укрінформу.

Учасники акції скандували «Слава Україні! росія буде вільна від путінізму!», а також відому кричалку футбольних фанатів. У руках тримали українські прапори, антипутінські гасла, деякі були у вишиванках.

Антипутінська акціія у Нью-Йорку/Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

«Ми прийшли сюди сказати: «Слава Україні! А росії — поки що безслав‘я! — сказала в коментарі Укрінформу організаторка заходу, лідерка руху «За свободу в росії» Юлія Запорожцева. І щоб люди розуміли: росія – це не путін, а путін це не росія. Ми засуджуємо цю ганебну війну і вважаємо, що росія має негайно вивести окупаційні війська з України».

«Я навіть приніс сюди свій російський паспорт, аби його привселюдно спалити й кинути під оці погані двері, але мені сказали, що поліція не схвалюватиме такі дії з міркувань пожежної безпеки», — сказав москвич Олег, показавши на вхід до генконсульства.

Читайте також: У москві вивісили антивоєнний банер перед будівлею міноборони

Жінка у вишиванці з семирічним сином, який тримав великий синьо-жовтий прапор із тризубом, пояснила, що наділа одяганку на знак солідарності з українським народом, до України стосунку не має, але в Одесі живуть її друзі.

Учасники акції оголосили хвилину мовчання зі вшанування жертв путінської війни, після чого вигукнули російською «Герої не вмирають!»

Закінчили акцію скандуванням «Ми всі легіон!» — на знак підтримки російського легіону «Свобода Росії», який воює на боці України.

***

У столиці Канади Оттаві близько півтора десятка учасників зібралися біля монументу, присвяченому вшануванню прав людини, передає кореспондент Укрінформу. Присутні тримали плакати з вимогами негайно припинити війну в Україні й закликами притягти путіна до відповідальності. За словами учасників, більшість з них виїхали з росії через незгоду з напрямом руху країни.

До глобальної акції «росіяни проти війни» в Канаді приєдналися Торонто й Монреаль, у яких теж відбулися мітинги.

У Торонто учасники пройшли маршем від однієї з центральних станцій метро до консульства Угорщини, аби висловити свою незгоду з проросійською позицією офіційного Будапешта.

У Монреалі протестувальники зібралися біля консульства рф, вимагаючи негайно вивести війська з України й припинити переслідування антивоєнних активістів у самій росії.

Загалом, акція «Росіяни – проти війни» у Північній Америці була організована у восьми містах Сполучених Штатів – Вашингтоні, Нью-Йорку, Чикаго, Галландейл-Бічі у Флориді, Філадельфії, Портленді, Сан-Франциско та Сієтлі, а також у трьох містах Канади – Оттаві, Монреалі й Торонто. Крім того, протести під російськими установами відбулися в більш як 70 містах 34 країн світу.

***

Загалом, як повідомлялося, антипутінські протести відбулися у більш як 70 містах 34 країн світу.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

В Україні буде сухо, вдень подекуди до +26°

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua