News.ua


Звідки українці привозять авто і де їх збувають

Декабрь 02
14:35 2021

Протягом перших десяти місяців 2021 року в Україну завезли 424 тисячі вживаних авто з різних країн світу. Найбільше авто з пробігом привезли зі США – майже 135 тисяч, повідомляє Інститут досліджень авторинку. Найчастіше з Америки везуть автомобілі після страхових подій – ДТП, повеней, крадіжок тощо. Їх купують на страхових аукціонах Copart, IAAI, а от цілі авто купують у американських дилерів на аукціоні Manheim. Авто зі США часто привозять для себе, після чого ретельно та якісно ремонтують. Адже вартість відновлювальних робіт в Україні суттєво дешевше, ніж у Штатах. Частину автомобілів з Америки купують для перепродажу, в цьому випадку своїх нових власників в Україні ці авто знаходять на платформах онлайн-оголошень, інформує Auto24.

«Як один із лідерів сервісів для купівлі-продажу авто ми постійно досліджуємо ринок і бачимо певні зміни, – говорить керівник напряму OLX Авто Андрій Коцина. – Зокрема, українці стали більш позитивно налаштовані на покупку вживаного авто з-за кордону – на одне оголошення авто “під пригін” у жовтні приходиться 5 потенційних покупців, при цьому попит значно перевищує пропозицію. Лідером серед країн, яким покупці віддають перевагу, залишається Німеччина, на другому місці – США.”

Німеччина – найбільший ринок вживаних авто в Європі, до того ж місцеві жителі відомі як охайні автовласники. Дороги там ідеальні, як і якість паливно-мастильних матеріалів. Тому авто з Німеччини – мрія багатьох українців. Втім, авто з Німеччини досить дорогі, до того ж вони бажані не лише в Україні, але й у сусідів-європейців. Натомість наші співвітчизники досить чутливі до ціни на автомобілі, тому у нас вищий попит – на дешевші авто. Саме тому з Польщі в Україну в 2021 році привезли та розмитнили більше авто, ніж з Німеччини. З початку року це 94 тисячі вживаних авто з Польщі та 61 тисяча з Німеччини.

Потрібно відзначити, що багато автомобілів, розмитнених у 2021 році – це колишні «євробляхи», які в цей час користувались пільгами з розмитнення. Більшість таких легковиків вже кілька років їздили в Україні на іноземних номерах, а раніше мали «прописку» найближчих сусідів – Польщі, Литви, Естонії, Чехії, Словаччини, Угорщини. Саме тому Литва на четвертому місці рейтингу країн, звідки ввозять авто українці – з 56 тисячами одиниць, а Естонія – на п’ятому (20 тисяч). Ріст популярності автомобілів з Південної Кореї зумовив шосте місце цієї країни в рейтингу ввозу (12 тисяч протягом січня-жовтня 2021 року).

Протягом останніх років суттєво змінилась схема ввозу вживаних авто в Україну. Якщо раніше українці часто самі їздили за автомобілями, то пандемія закрила кордони. Авто зі США купують виключно онлайн, все частіше так починають купувати й авто з Європи. Щоб привезти машину з будь-якої країни світу вже не потрібно за нею туди їхати. Численні логістичні компанії онлайн пропонують свої послуги, — вони доставлять автомобіль з далекої Америки чи США в український порт, звідки привезуть вже вітчизняні перевізники.

Вже зараз купують та продають автомобілі в Україні частіше за допомогою онлайн-платформ, аніж на автобазарах. За допомогою зручного пошуку, фільтрування за різноманітними характеристиками, вибрати авто онлайн набагато зручніше і дешевше, ніж їздити по авторинках. Та й продавці давно оцінили такий вид представлення своїх машин – адже їх бачать тисячі потенційних покупців.

Цікаво, що посередники нерідко виставляють автомобілі на українські платформі навіть тоді, коли вони ще знаходяться за кордоном, наприклад, у Польщі. І це нормально сприймається покупцями. Наприклад, на OLX існує спеціальний розділ «Авто з Польщі», який користується популярністю серед покупців. «З квітня по вересень цього року готовність замовити на OLX вживане авто з Польщі зросла на 10%, – поділився Андрій Коцина.

Через те, що пільговий період розмитнення «євроблях» закінчився, в найближчі місяці географія ввозу автомобілів в Україну суттєво зміниться. Швидше за все, імпорт з Польщі, Литви, Чехії, Словаччини та Естонії знизиться, а з Німеччини, Нідерландів, Швейцарії та Франції – зросте. Також буде рости частка онлайн-продажів. Причому як при першому знайомстві з автомобілем, так і з використанням онлайн відеоогляду машини на відстані за допомогою місцевого фахівця з підбору авто. Така схема продажу вже зараз використовується покупцями усього світу при купівлі авто в Кореї та США, все частіше так продають машини з Європи.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Путін не просто хоче зірвати Саміт миру, він ще й боїться того, що може дати Саміт — Зеленський

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua