News.ua


На межі зникнення: вчені прогнозують цілковите знищення Амазонки

Июнь 15
14:16 2017

На межі зникнення: вчені прогнозують цілковите знищення Амазонки
Низка науковців з Бразилії, Німеччини, Сінгапуру, Великобританії та США спрогнозували катастрофу в Амазонській низовині, передає replyua.net. Відповідне дослідження опубліковано в журналі Nature. Експерти підрахували індекс DEVI (Індекс екологічної уразливості) для різних територій, що відносяться до Амазонської низовини. Цей параметр коливається від 0 до 100, а максимальне значення дорівнює повного знищення екосистеми.
Найбільше значення DEVI (більше 80) припадає на території, що відноситься до Мадейрі — найбільшому притоку Амазонки, де вже працюють дві великі ГЕС . Значно постраждають також басейни Мараньона і Укаялі (величина індексу 71 і 61 відповідно). Головними причинами знищення екосистеми вчені називають вирубку лісів, зміна русла річок, масове зниження біорізноманіття та ерозію ґрунту.
У басейні річки Амазонки планують побудувати 428 гідроелектростанцій, зараз побудовано або будується близько 140 подібних станцій. Вчені б’ють тривогу, адже басейн є джерелом 20% прісної води на планеті. Раніше геологи помітили нову тріщину в антарктичному шельфовому льодовику Ларсена. Вона розташована приблизно за десять кілометрів від іншого розлому, який був зафіксований в грудні минулого року.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

60% госбюджета Украина тратит на оборону: цифры

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua