News.ua


Як захиститись від комп’ютерних вірусів та не стати жертвою хакерів: поради від кіберполіції

Апрель 22
00:08 2024

У кіберполіції України розповіли громадянам, як захиститися від комп’ютерних вірусів та не стати жертвами хакерів.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного відомства на своєму Telegram-каналі, при вчиненні злочинів хакери та інтернет-шахраї часто використовують шкідливе програмне забезпечення, або простіше кажучи — комп’ютерні віруси. 

«На сьогодні інтернет-технології є невід’ємною складовою нашого життя. Ми отримуємо діджитал-послуги від держави та бізнесу, передаємо мережею конфіденційну інформацію, спілкуємося онлайн з близькими на особисті теми. Нерідко цими даними намагаються заволодіти зловмисники, переслідуючи власні інтереси», — пишуть у кіберполіції.

До найпоширеніших видів шкідливого програмного забезпечення відносять:

  1. Стілер — програма, призначена для викрадення конфіденційної інформації, а саме, логіни та паролі, дані банківських карток тощо. Часто їх розповсюджують шляхом розсилання електронних листів або повідомлень в месенджерах. 
  2. Ратник — вірус, що дозволяє дистанційно керувати комп’ютером або системою. 
  3. Кліппер — шкідлива програма, яка здатна підмінювати адреси криптовалютних гаманців у буфері обміну на адреси зловмисника. Жертва копіює чиюсь адресу, а при вставленні отримує адресу зловмисника. Аби не потрапити на цей гачок, перевіряйте адреси перед їх вставленням до гаманця та використовуйте надійне програмне забезпечення для криптовалют.
  4. Майнер — вірус, який використовують для видобутку криптовалюти. Наприклад, такої як Bitcoin або Ethereum. Як шкідливе програмне забезпечення вона впроваджується в комп’ютер або інший пристрій жертви й добуває криптовалюту, відправляючи її зловмисникам. При цьому заражена техніка починає значно гірше працювати та швидше зношується, адже майнер споживає багато ресурсів. 
  5. Сніффер — вірус створений для перехоплення та аналізу вхідного та вихідного мережевого трафіку. У тому числі логіни та паролі облікових записів, з підключеного до інтернету пристрою. Часто хакери встановлюють сніффери у місцях розповсюдження незахищеного підключення Wi-Fi. Як приклад таких місць: кафе, готелі, вокзали тощо. 
  6. Вірус-шифрувальник — це програмне забезпечення, яке шифрує файли на комп’ютері користувача, роблячи їх непридатними для використання, і вимагає викуп у обмін на ключ розшифрування. Найчастіше вони поширюються електронною поштою, через веб-сайти зі шкідливим вмістом або через вразливості в операційній системі.

snimok_1713533636.png (615 KB)

Правоохоронці попереджають, що ці віруси можуть спричинити серйозні проблеми для користувачів і організацій, включаючи втрату важливих даних, фінансові збитки та порушення конфіденційності.

Щоб захиститися від вірусів, кіберполіція рекомендує дотримуватись таких правил:

  • не відкривайте підозрілі посилання і файли;
  • не завантажуйте невідомі програми;
  • блокуйте виконання макросів в офісних програмах;
  • звертайте увагу на розширення – текстові документи й таблиці не мають містити «exe» біля назви файлу;
  • не зберігайте паролі в браузері чи інших програмах;
  • використовуйте двофакторну автентифікацію, де це можливо;
  • користуйтеся антивірусом і вчасно оновлюйте програми;
  • тримайте антивірус оновленим;
  • використовуйте брандмауер;
  • уникайте відкриття невідомих портів на роутерах.
  • використовуйте лише перевірені та захищені мережі Wi-Fi;
  • зашифровуйте важливу інформацію при передачі;
  • перевіряйте вашу локальну мережу на предмет вразливостей;
  • не відкривайте підозрілі електронні листи, посилання і файли;
  • не завантажуйте невідомі програми;
  • користуйтеся антивірусом і вчасно оновлюйте програми;
  • регулярно створюйте резервні копії важливих файлів.

Правоохоронці нагадують, що несанкціоноване втручання в роботу інформаційних, електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж передбачає кримінальну відповідальність за ст. 361 Кримінального кодексу України. За такі злочини передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 15 років.

Источник: trueua.info

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Ворог за добу 44 рази обстріляв прикордоння Чернігівщини та Сумщини

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua