News.ua


як ракета Meteor на F-16 потенційно посилить українські літаки

Ноябрь 30
14:11 2023

Керована ракета ще не інтегрована на F-16, а у випадку з українськими літаками вони потребуватимуть модернізації радарів. Проте якщо все це буде, то експерти переконані, що це буде кращим боєприпасом за AIM-120.

Європейська ракета класу «повітря-повітря» Meteor компанії MBDA може стати найкращим озброєнням для F-16 серед. боєприпасів середньої дальності. Про це повідомляє «Мілітарний».

Керована ракета Meteor ще не є частиною арсеналу американських винищувачів F-16. Їхня інтеграція залежить від MBDA та Сполучених Штатів, які не дуже схвалюють інтеграцією неамериканського озброєння на американські вироби.

Особливістю Meteor є прямоточний повітряно-реактивний двигун та розміри й вага як в американської ракети AIM-120. Двигун забезпечує у 5 разів кращі характеристики у порівнянні з традиційним твердопаливним ракетним двигуном. Від потоку повітря у повітрозабірників залежить вихідна енергія ракети. Повітрозабірники можуть закриватись чи відкриватись, чого немає у жодної ракети в цьому ж класі.

Регулювання тяги дозволяє покращити маневреність та вірогідність знищення цілі. Проте недоліком є гірша аеродинаміка через повітрозабірники, тому ракета швидше втрачає швидкість та маневровість з вимкненим двигуном.

Як інтегрувати Meteor на F-16?

Автор зазначає, що ракету Meteor можна інтегрувати на винищувач F-16 завдяки стандарту MIL-STD-1760. Сам інтерфейс дозволяє встановити звʼязок між системами літака та системами озброєння чи системам протидії. Обмін інформації відбувається через РЛС.

Україна отримає варіант F-16 MLU, який має бортову радіолокаційну станцію AN/APG-68. Щоб ефективно запускати Meteor на літак треба встановити кращу РЛС AN/APG-83, що дозволить уражати одразу кілька повітряних цілей, а паралельно проводити пошук цілей у повітрі. Також сучасна РЛС забезпечить перевагу над російськими літаками.

Хто має дати дозвіл на постачання ракет Meteor?

Боєприпас виготовляється спільним виробництвом 5 країн:

  • Велика Британія: термобатареї (ASB), системи живлення та пускова система (Cobham);
  • Німеччина: боєголовка (TDW), інерціальна вимірювальна система (Litef), двигун (Bayern-Chemie);
  • Франція: активна головка самонаведення (Thales та MBDA France);
  • Іспанія: система керування (Indra Sistemas), корпус ракети (Sener);
  • Швеція: безконтактний радіолокаційний детонатор (Saab Bofors Dynamics).

У підсумку потенційне постачання Meteor буде вигідним для Повітряних сил України. Ракета буде далекобійнішою за AIM-120 та дозволить робити пуски з низьких висот. Найбільшою перепоною у цьому можуть бути США, які мають інтегрувати ракету Meteor в ПЗ F-16. Доступ до програмного забезпечення має виключно країна-виробник літаків.

Источник: focus.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Apple випустила операційну систему iOS 18 beta 2 для розробників і додала нові функції

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua