News.ua


Вчені спрогнозували, чи може ШІ загубити людство

Июнь 27
16:18 2024

Деякі вчені прогнозують, що у недалекому майбутньому штучний інтелект може загубити людство.

Оскільки ШІ стрімко укорінюється в усіх сферах життя. Такі прогнози не є безпідставними – є причини, які варто розглянути.

Життя на нашій планеті вже кілька разів проходило етап вимирання. Наприклад, близько 250 млн років тому відбулося найбільше – пермське масове вимирання. Тоді близько 90% всіх живих організмів зникло. На відновлення біосфери знадобилося мільйони років.

Однак, раніше подібні процеси були природніми явищами. Здебільшого, частиною еволюційного процесу. Проте, з часом, люди стали заручниками технологічного прогресу: створення зброї масового знищення; забруднення від заводів; штучний інтелект.

ШІ за останні кілька років міцно укорінився в усі сфери життя та по-троху замінює багато професій.

Шотландський астроном Майкл Гарретт, директор центру астрофізики і дослідник Манчестерського університету у статті для журналу Acta Astronautica підкреслив необхідність регулювання та контролю за ШІ. Щоб той не став загрозою для цивілізації планети.

Зі слів науковця, швидкий розвиток штучного інтелекту не призведе до технологічного прогресу, а навпаки – сповільнить його. Це, на думку Гарретта, зробить людство більш вразливим.

Після проведення складних розрахунків, директор довів, щоб протягом 200 років суперінтелект може призвести до загибелі земної цивілізації.

Однак шотландець не єдиний у такого роду побоюваннях. Група вчених NASA вже у 2022 році заявляла, що життя на планеті може зникнути через стрімкий технологічний прогрес.

На думку науковців, людство завжди мало тенденцію до самознищення. Цьому слугують приклади: 

  • Постійних військових конфліктів;
  • Нерозумне використання природних ресурсів;
  • Загроза біо чи ядерної зброї.

А сьогодення має на одну проблему більше – надто стрімкий розвиток ШІ. Усе вищезазначене збільшує ризик вимирання людей.

Вчені сходяться на думці, що повністю відмовитися від використання штучного інтелекту не вдасться. Однак його розвиток потрібно контролювати, щоб убезпечити вплив на життя людей.

Источник: uspih.in.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Ізраїль відреагував на погрози Ірану щодо «війни на знищення»

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua