News.ua


Сім’я, чий дах пошкодило космічне сміття, подала позов проти агенства NASA

Июнь 23
00:58 2024

Власник будинку на південному заході Флориди офіційно подав позов до NASA про відшкодування збитків, завданих уламком космічного сміття, що впав на його дах у березні.

Цей випадок є безпрецедентним – очевидно, ніхто раніше не подавав подібних позовів проти NASA. Реакція космічного агентства створить прецедент, що може бути важливим у світі, де спостерігається дедалі більша активність на орбіті, а космічне сміття та апарати все частіше здійснюють неконтрольовані входи в атмосферу Землі.

Алехандро Отеро, власника будинку в Неаполі, штат Флорида, який постраждав від уламків, не було вдома, коли 8 березня частина акумуляторної батареї з Міжнародної космічної станції врізалася в його будинок. Його 19-річний син Деніел був удома, але не постраждав. NASA підтвердило, що об’єкт вагою близько 700 г, виготовлений з металевого сплаву інконель, був частиною акумуляторної батареї, скинутої з космічної станції в 2021 році.

Адвокат сім’ї Отеро Міка Нгуєн Ворті повідомила виданню Ars, що вона попросила у NASA “понад $80 000” за незастраховану матеріальну шкоду, збитки від переривання бізнесу, емоційні та душевні страждання, а також витрати на допомогу третіх осіб. “Ми навмисно залишили суму дуже поміркованою, оскільки не хотіли, щоб у NASA склалося враження, що мої клієнти шукають легкої наживи”, – сказала Ворті. За словами пані Ворті, вона провела продуктивні переговори з юридичними представниками NASA. Вона сказала, що сім’я Отеро хоче отримати компенсацію за свої втрати, а також створити прецедент для майбутніх жертв. “Це дійсно перший юридичний позов, який подається для відшкодування збитків, пов’язаних з космічним сміттям”, – сказала пані Ворті. “Те, як NASA відреагує, на мою думку, стане основоположним для того, як розглядатимуться майбутні позови. Це дійсно змінює правовий ландшафт”.

Хто саме несе відповідальність за космічне сміття?

Якщо космічне сміття з іншої країни – скажімо, розгінний блок китайської або російської ракети – впаде на родину в Сполучених Штатах, жертви матимуть право на компенсацію відповідно до Конвенції про космічну відповідальність, яку космічні держави погодили півстоліття тому. Згідно з цим договором, держава, що запускає ракету, “абсолютно” зобов’язана виплатити компенсацію за шкоду, заподіяну її космічними об’єктами на поверхні Землі або повітряним суднам, а також несе відповідальність за шкоду, спричинену її помилками в космосі. У міжнародній ситуації NASA або інша урядова установа США веде переговори про компенсацію від імені потерпілої сторони.

Однак у цьому випадку уламки походили з Міжнародної космічної станції: старий акумуляторний блок, за який відповідало NASA. У 2020 році NASA завершило багаторічну модернізацію енергосистеми космічної станції, встановивши останній комплект нових літій-іонних акумуляторів замість застарілих нікель-водневих батарей, термін експлуатації яких добігав кінця. Під час виходу в космос цей комплект батарей було встановлено на вантажний піддон, запущений Японією.

Спочатку офіційні особи планували розмістити палети зі старими батареями всередині серії японських вантажних кораблів для контрольованого, руйнівного повернення в атмосферу через океан. Але через низку затримок останній вантажний піддон зі старими батареями не встиг повернутися на Землю, тому NASA скинуло батареї для некерованого входження в атмосферу, помилково вважаючи, що батареї повністю згорять під час повернення в атмосфері.

Оскільки цей випадок не підпадає під дію Конвенції про космічну відповідальність, не існує механізму, за допомогою якого громадяни США могли б вимагати від уряду США відшкодування збитків від космічного сміття. Тому сім’я Отеро вперше в історії подає позов за Федеральним законом про делікти, пов’язані з падінням космічного сміття. Цей закон дозволяє подавати позови до суду на уряд США, якщо була допущена недбалість. У цьому випадку недбалість може полягати в тому, що NASA прорахувалося щодо виживання достатньої кількості уламків, щоб завдати шкоди майну на Землі.

NASA надало сім’ї Отеро форму для подання позову, яку, за словами Ворті, вони подали наприкінці травня. Тепер у NASA є шість місяців, щоб розглянути заяву. Космічне агентство має кілька варіантів. Юридично воно може відшкодувати родині Отеро до $25 000 за кожну з претензій на підставі Федерального закону про деліктні позови. Якщо агентство прагне виплатити повну реституцію, йому буде потрібно схвалення з боку США.

Источник: root-nation.com

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Джамала высказалась о конфискации родительского дома в Крыму

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua