News.ua


Молочні зуби у собак та котів

Февраль 15
14:20 2023

«У якому віці видаляти молочні зуби у собак і кішок?.. Чи потрібно видаляти?.. Чи можна залишити?.. Випадуть самі?.. З наркозом або без видаляють молочні зуби у собак і кішок?.. » Цими питаннями задається кожен власник цуценя чи кошеня. Спробуймо розібратися в них.

Зміна та видалення молочних зубів у цуценят та кошенят

Молочні або тимчасові зуби підлягають обов’язковій зміні на постійні зуби у віці від 4 до 6 місяців у цуценят і кошенят. Починається зміна зубів зі зміни різців, далі йде зміна премолярів та іклів.

Вік для видалення молочних зубів у собак – це не якась конкретна цифра чи вік. І в нормі вони випадають самі. Але у кожної тварини все відбувається індивідуально, і говорити, наприклад, про те, що оптимальним віком є 8 місяців помилково. У кожного улюбленця все індивідуально. У когось зуби змінюються швидше, у когось повільніше. Комусь необхідно видалити зуби, що не випали самостійно вже у віці 5 місяців.

Ікла, що не випали, у собак та котів

Невипавші тимчасові зуби, найчастіше це ікла, на зміну яких вже йде зростання постійних, називаються персистуючими і підлягають видаленню.

Чому такі зуби треба видалити? Зазвичай поруч з молочним іклом росте постійний великий зуб: по-перше — естетика. Собачка або котик перетворюються на маленьку акулу. По-друге, біль, складність у догляді і такі зуби  можуть ламатися, залишивши корінь. А це все одно веде до видалення коренів зубів під загальним наркозом. Тому бажано такі речі робити планово.

Наркоз при видаленні зубів у собак та котів

Видалення будь-яких рухомих зубів, байдуже – тимчасові вони чи постійні, має проводитися із застосуванням анестезії. Стоматологічний біль відноситься до болю середнього ступеня, і проведення належної анестезії потрібно кожному пацієнту. Також тільки під наркозом можно нормально провести видалення, не травмувавши тварину і не завдавши їй моральної шкоди.

На запитання, а чи можна помазати чимось знеболюючим ясна або зробити місцеву анестезію як у людини, одразу відповідаємо – можна, але не варто. Місцеві анальгетичні гелі проведуть знеболювання слизової ясна та язика. А от тваринку залишать у свідомості, а це складності з фіксацією і утриманням тваринки, і її поведінкою, що не є добрим ні для лікаря, ні для чотирилапого пацієнта.

Якщо тимчасовий зуб рухливий і «практично прозорий на світлі», його взагалі видаляти не потрібно – дайте тварині погризти щось, куди можна занурити зуби (наприклад, не дуже тверду «погризушку» або великі ласощі), і, можливо, зуб випаде сам.

Але якщо тимчасові зуби стоять нерухомо, видалення повинно проводитися тільки під загальною анестезією.

Ознаки зміни зубів у цуценят та кошенят

Якщо у вашого цуценя з’явився неприємний запах із порожнини рота, загляньте йому в пащу. Можливо, йде активна зміна зубів, і потрібна ваша допомога.

У деяких цуценят і кошенят зміна зубів відбувається з підвищенням температури тіла та зниженням апетиту, іноді навіть з відмовою від корму. У таких ситуаціях краще звернутися до лікаря за допомогою.

У кішок під час зміни зубів дуже різкий запах із ротової порожнини не є сильною патологією, і, якщо бачите подвійні ряди зубів ( постійні та тимчасові), знайте, що це відбувається в нормі. Але якщо помічаєте, що постійні зуби починають рости і заважати один одному, необхідно звернутися до фахівця.

У деяких порід кішок, схильних до гінгівітів (мейн-куни, британські кішки, орієнтали, сфінкси), необхідно проводити щоденний огляд ротової порожнини під час зміни зубів і за перших ознак запалення ясен йти на прийом до ветеринарного стоматолога для початку своєчасного лікування.

Ветеринар-стоматолог (Львів)

Доктор Вет – ветеринарна клініка у Львові, де Ви можете отримати консультацію ветеринара-стоматолога. Пам’ятайте, що зміна зубів відбувається абсолютно у всіх порід кішок та собак. Немає такого поняття, що проблеми зі зміною зубів можуть бути тільки у мініатюрних порід собак або, наприклад, тільки мейн-кунів. Несвоєчасне чи неправильне видалення молочних зубів може спричинити патології прикусу, біль, перелом молочного зуба — а це вже інша історія і за іншою ціною.

Будьте здорові Ви та Ваші вихованці і не забувайте, що здорові зуби – здоровий організм.

 

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Через Маріуполь їдуть ворожі колони на північ Донеччини — Андрющенко

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua