News.ua


Впровадження множинного громадянства не потребує змін у Конституцію – Веніславський

Декабрь 12
16:23 2021

Для запровадження ініціатив Президента Володимира Зеленського про множинне громадянство нема потреби вносити зміни до Конституції, оскільки множинне громадянство не суперечить чинному закону «Про громадянство України».

Про це у програмі «Взгляд с Банковой» телеканалу «Дом» заявив народний депутат від «Слуги народу», представник Президента у Конституційному Суді України Федір Веніславський, передає Укрінформ.

«Наші політичні опоненти сильно критикують ініціативи Президента, але при цьому замовчують, що чинний закон України про громадянство і так уже багато років де-факто дозволяє мати множинне громадянство. Тому що у чинному законі чітко зазначено, що якщо громадянин України набуває іноземного громадянства, він у відносинах з Україною вважається лише громадянином України. А якщо іноземець набуває українського громадянства, то також у відносинах з Україною він вважається лише громадянином України. Саме на цьому положенні акцентується у законодавчих ініціативах Президента», — пояснив він.

Але ініціативи Президента мають суттєву відмінність.

«У чинному законодавстві для того, щоб набути українського громадянства, іноземець повинен припинити, вийти або подати декларацію про відмову або відсутність іноземного громадянства. В ініціативах Президента передбачено, що це є не обов’язковим, окрім тих країн, які будуть віднесені Кабінетом Міністрів України до країн із підвищеним міграційним ризиком. І, звичайно, це неможливо з громадянами країни-агресора. Це прямо зазначено у законопроєкті», — наголосив Веніславський.

Виходячи з цього, представники українських діаспор за кордоном — Канада, Австралія, Нова Зеландія, Бразилія, Мексика, Аргентина та інших країн — матимуть українське громадянство, не виходячи з громадянства іншої країни.

Також новими законопроєктами передбачено набуття громадянства України за територіальною ознакою — якщо в особи рідні у першому, другому поколінні (батько, мати, дідусь, бабуся) проживали на територіях, на яких 1 грудня 1918 року було проголошено Українську державу після об’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

«Якщо вони проживали на цих територіях, то їм навіть не потрібно приймати громадянство. Їм потрібно буде просто набути громадянства шляхом територіального походження. В цьому випадку це окрема процедура, простіша, яка не потребує проживання в Україні протягом останніх 5 років тощо», — уточнив Веніславський.

Один із п’яти законопроєктів Президента, які стосуються множинного громадянства, — «Про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства». У ньому ініціюються положення, які не передбачені чинним законодавством, щоб особи, які мають іноземне громадянство, не мали права обіймати посади в органах державної влади України, зазначив депутат.

«Чинне законодавство говорить про те, що для зайняття посад в органах виконавчої, судової влади необхідно мати громадянство України. Закон не пов’язує можливість зайняття таких посад із відсутністю іноземного громадянства. А я можу навести приклад із практики: близько 10 років тому голова Апеляційного суду Харківської області був одночасно суддею арбітражного суду в Москві. Тобто, він мав і українське громадянство, і російське громадянство. А оскільки голова Апеляційного суду має доступ до державної таємниці, поза сумнівом, це істотна загроза національній безпеці. Тому Президент своїми ініціативами унеможливлює ось такі ситуації в майбутньому», — підсумував Веніславський.

Як повідомлялося, Зеленський вніс до Верховної Ради 5 законопроєктів, пов’язаних із громадянством.

Президент пропонує, щоб громадянство України надавали у випадках народження в Україні, внаслідок прийняття чи відновлення у громадянстві, усиновлення та з інших підстав, передбачених міжнародними договорами.

До громадянства України не приймають тих, хто скоїв злочин проти людства, засуджений за скоєння тяжкого злочину, і тих, чиї дії утворюють загрозу нацбезпеці України.

Також пропонується, щоб депутати, політики, претенденти на посади з доступом до держтаємниці та керівники стратегічних держоб’єктів зазначали у декларації наявність громадянства інших країн. А за приховування цієї інформації — несли кримінальну відповідальність.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Візит Орбана в Україну: що привозив і з чим поїхав?

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua