News.ua


В Естонії знайшли уламки цивільного літака, збитого військами СРСР під час Другої світової

Июнь 16
05:23 2024


Водолазна рятувальна команда в Естонії знайшла уламки цивільного літака, який у 1940 році збили радянські бомбардувальники.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Уламки літака типу Junkers Ju 52, який експлуатувала фінська авіакомпанія Aero (нині називається Finnair), знайшли біля крихітного острова Кері поблизу столиці Естонії Таллінна на глибині близько 70 метрів.

Зазначається, що літак перевозив американських і французьких дипломатичних кур’єрів у червні 1940 року, коли його збили за кілька днів до того, як Москва анексувала країни Балтії.

Загинули всі дев’ять осіб, які перебували на борту літака, включно з двома членами фінського екіпажу та сімома пасажирами: американський дипломат, двоє французів, двоє німців, швед і громадянин Естонії й Фінляндії.

Збиття двома радянськими бомбардувальниками типу ДБ-3 цивільного літака під назвою Kaleva, що прямував з Таллінна до Гельсінкі, сталося 14 червня 1940 року — лише через три місяці після того, як Фінляндія підписала мирний договір з Москвою після Зимової війни 1939-40 років.

Фінляндія офіційно роками замовчувала подробиці знищення літака, публічно заявляючи лише про те, що над Балтійським морем сталася «таємнича катастрофа», оскільки не хотіла у той час провокувати Москву.

Читайте також: На дні Тихого океану, ймовірно, знайшли зниклий 1937 року літак уславленої авіаторки зі США

На початку 1990-х років кам’яний меморіал був встановлений жертвам катастрофи Kaleva на острові Кері, а на старій збереженій будівлі терміналу аеропорту Мальме в Гельсінкі, куди мав прибути літак Kaleva, у 2020 році прикріпили ​​меморіальну дошку з іменами загиблих.

Нині компанія, чий підводний дрон знайшов уламки літака, обговорить з естонською владою можливість підняття деяких предметів та, якщо їх знайдуть, вантаж літака та людські останки.

Як повідомляв Укрінформ, китайські археологи дістали з двох затонулих у Південнокитайському морі стародавніх кораблів більше 900 добре збережених артефактів віком від 400 до 650 років.

Фото: Finnish Aviation Museum

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

На Донеччині через обстріли відключалась електроенергія на одній із шахт

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua