News.ua


Україна рухається до членства в Євросоюзі у безпрецедентному темпі — ОП

Июнь 25
02:02 2024

Україна рухається до членства у Європейському Союзі у безпрецедентно швидкому темпі.

Про це в ефірі марафону «Єдині новини» розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, повідомляє Укрінформ.

«Це найшвидший темп, з усіх країн, які вступали до Європейського Союзу. На п’ятий день агресії Україна подала заявку на вступ, у березні отримала підтримку цієї заявки, потім у квітні отримала опитувальник, за місяць його заповнила, потім отримала сім рекомендацій, за рік їх виконала, ще й (чотири) додаткові. Ми привчили Європейський Союз до високого темпу з боку України. Ми говоримо проте, що нам немає часу на роздуми та рефлексію. Вступ України до ЄС — це теж частина нашої Перемоги», — розповів Жовква.

Він нагадав, що 25 червня відбудеться міжурядова конференція, яка дасть офіційний старт переговорам про вступ України до ЄС. За словами Жовкви, Україна виконала усі завдання для початку перемовин.

Читайте також: Україна не вимагає жодних поступок на шляху до ЄС — Стефанішина

«Ми належним чином реалізували ті сім рекомендацій, які нам висувала Європейська комісія ще тоді, коли приймалося відповідне рішення у грудні минулого року (про початок переговорів про вступ до Євросоюзу — ред.). Ми зробили й додаткові чотири кроки, які були надані Україні. Сьогодні Україна не просто готова до переговорів, а вже зробила велику частку завдань», — запевнив Жовква.

Він зазначив, що після старту переговорів почнеться відкриття 35 переговорних глав. Україна вступатиме у переговори відразу за декількома главами, застосувавши кластерний підхід. Кластерів, які об’єднують кілька глав, буде шість.

«На кожну главу буде створена переговорна делегація з представників профільних міністерств та відомств. А загальну делегацію Президент України затвердив своїм указом. Її очолює віцепрем’єрка Ольга Стефанішина, яка є головною переговорницею від України, і до складу делегації входять представники уряду, Верховної Ради та Офісу Президента. Саме ця делегація завтра, 25 червня, разом з делегацією Європейської комісії і Бельгійського головування буде відкривати переговори про вступ», — розповів заступник керівника Офісу Президента.

Читайте також: Україна та ЄС можуть підписати двосторонню безпекову угоду 26 червня

Говорячи про темп і характер майбутніх перемовин, Жовква спрогнозував, що вони будуть непростими.

«Необхідно не забувати і про інтереси держав-членів Європейського Союзу. Ми вже бачимо у певних галузях, певних сферах економіки наскільки важко сприймається деякими членами ЄС висока економічна активність України, зокрема, транзитний потенціал, збільшення кількості транзиту українських товарів, але будемо вести переговори, і Україна під час них буде обстоювати національні інтереси», — заявив Жовква.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС 21 червня офіційно погодила затверджений раніше на рівні послів мандат на переговори з Україною і Молдовою про входження до ЄС, що відкриває шлях до проведення першої міжурядової конференції вже наступного вівторка, 25 червня.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

«Гугл для військових» має запрацювати на початку липня — Міноборони

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua