News.ua


Україна отримає €1,5 мільярда від заморожених активів Росії ще до літніх канікул у ЄС — Домбровскіс

Июнь 21
22:57 2024


Перші 1,5 млрд євро надходжень від заморожених активів РФ Європейський фонд миру може отримати ще до того, як органи ЄС підуть на літні канікули. До кінця року з цього джерела  в Україну може надійти військове обладнання на суму до 3 млрд євро.

Про це у Люксембурзі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з економіки й фінансів заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У травні міністри погодилися використовувати надходження від заморожених (російських – ред.) активів на користь України. За нашою оцінкою, ці заходи можуть мобілізувати до 3 мільярдів євро, що будуть доступними цього року. Ми очікуємо здійснити перший платіж у 1,5 мільярда євро вже до «літніх канікул», — зазначив представник Єврокомісії.

Він окремо наголосив, що ЄС приділятиме негайну увагу, аби ці гроші від нарахувань на заблоковані російські активи, що потраплятимуть в Європейський фонд миру, безпосередньо спрямовувалися на військову підтримку України.

Читайте також: Домбровскіс про заморожені активи РФ: За заподіяну Україні шкоду Росія заплатить сама

«Ми працюємо над цим з повною швидкістю, тож перші оборонні замовлення можуть бути зроблені вже невдовзі», — додав Домбровскіс.

Також він повідомив, що в рамках Українського фонду у 50 млрд євро, створеного в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки, Україна вже наступного тижня отримає 1,9 млрд євро так званого «попереднього фінансування». Наступний платіж у рамках реалізації Українського фонду буде здійснений пізно восени.

Читайте також: США взаємодіють з Європою, щоб передати заморожені активи РФ на благо України — Держдеп

Як повідомлялося, близько 260 мільярдів євро активів ЦБ РФ були заблоковані у формі цінних паперів та готівки у юрисдикції партнерів по G7, а також у Євросоюзі та в Австралії. Понад дві третини цих заморожених активів містяться на території ЄС.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

«Переедание — это ваша попытка заставить свое тело не чувствовать»

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua