News.ua


Україна невдовзі може отримати допомогу ЄС, яку блокувала Угорщина — Де Кроо

Июнь 28
02:28 2024

Гроші з Фонду допомоги Україні та транш військової допомоги ЄС для України в рамках Європейського фонду миру, що разом становлять близько 6 мільярдів євро, «заморожені» Угорщиною, можуть бути невдовзі розблоковані.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком засідання Європейської ради заявив прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми все ще не дійшли згоди навколо цього питання, на цей час це було неможливим. Але я сподіваюся, що ми зможемо знайти рішення. Тому що фінансові засоби є в наявності, у тому числі (надходження – ред.) від заморожених активів. Тож це не питання щодо відсутності фінансування, це питання, як його виконати», — сказав керівник уряду Бельгії.

Він висловив впевненість, що сьогодні Президент України Володимир Зеленський, який прибув до Брюсселя для зустрічі з європейськими лідерами, зможе відчути їх підтримку. За словами Де Кроо, підписані сьогодні безпекові зобов’язання між Україною і ЄС є дуже важливим кроком у цьому напрямку. Кілька тижнів тому Бельгія уклала подібний документ з Україною на національному рівні.

«Саме тому нам необхідні такі зустрічі Європейської ради. Інколи люди є песимістичними до того, як Європейська рада починається, але часто, наприкінці, ми досягаємо багато за столом переговорів», — додав де Кроо.

Він зазначив, що протягом бельгійського головування в ЄС, яке добігає завершення, вдалося зробити багато в контексті підтримки України. Були погоджені 13-й та 14-й пакети санкцій проти РФ, були відкриті обговорення навколо входження України до ЄС, досягнута угода навколо використання прибутку від заблокованих активів.

«Зроблені певні важливі кроки (для зміцнення ППО України – ред.) Румунія зробила суттєвий внесок кілька днів тому. Кілька тижнів тому Бельгія вирішила передати України 30 одиниць F-16, декілька з них будуть доставлені у 2024 році… В ситуації, коли українці воюють за власний суверенітет та за безпеку власного населення, цього ніколи не буде достатньо. Я розумію, що завжди є поштовх, щоб робити більше. Але ми бачимо, що дуже багато зусиль вже були здійснені. Тож ми будемо продовжувати робити краще, більше та швидше», — наголосив Де Кроо.

Читайте також: Боррель — про одностайне ухвалення рішень в ЄС: Зміни процедури найближчим часом не буде

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочалося дводенне засідання Європейської ради, одним з головних питань якого є посилення військової та економічної допомоги ЄС для України.

Фото: facebook.com/alexanderdecroo

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Українські каноїсти здобули перші медалі Євро у Словаччині

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua