News.ua


У Львові відбувся Національний конгрес із мультидисциплінарної реабілітації

Ноябрь 27
10:28 2023


У Львові впродовж двох днів відбувався Національний конгрес з мультидисциплінарної реабілітації «Формування стратегії роботи в умовах війни».

Під час заходу провідні фахівці України, США, Польщі, Швеції ділилися напрацюваннями у роботі зі складними патологіями, які часто виникають внаслідок бойових травм, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Національний конгрес з мультидисциплінарної реабілітації «Формування стратегії роботи в умовах війни» зібрав понад 400 представників влади, медичної спільноти України, а також спеціалістів у галузі реабілітації та протезування з нашої держави та за кордону.

У Львові відбувся Національний конгрес із мультидисциплінарної реабілітації / Фото: Анастасія Смольєнко. Укрінформ

«Жодна країна у світі не була готова до тих викликів, в яких живе сьогодні Україна. І ми мусимо визнати, що система реабілітації нашої держави не була готова до такої кількості пацієнтів, ані структурно, ані в забезпечені фахівців, які б могли надавати кваліфіковану допомогу. Але за короткий проміжок часу Міністерство охорони здоров’я і наші міжнародні партнери доклали усіх зусиль, щоб реабілітація в нашій країні була однією з найкращих у світі», — сказав у онлайн-зверненні перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров.

З його слів, даний Конгрес є дуже важливим, оскільки зараз в Україні критично не вистачає фахівців для формування мультидисциплінарних команд з метою забезпечення якісної реабілітаційної допомоги. Дубров додав, що Міністерство охорони здоров’я докладає всіх зусиль, щоб реабілітація в Україні була ефективною, доступною та безоплатною. У Програмі медичних гарантій-2024 закладено, що на реабілітацію за двома напрямками на одного пацієнта медзаклад отримує 33 тисячі гривень.

Читайте також: У Дніпрі завершують великий проєкт міської дитячої лікарні — мер

У межах Конгресу відбулися доповіді спікерів щодо впровадження в освітніх закладах на рівні бакалаврату програм по ерготерапії, про лікування дитячої мінно-вибухової травми і про прийняття рішень при ампутаціях, про співпрацю протезиста та ерготерапевта, щодо розвитку мультидисциплінарного підходу від життєвого компромісу до самостійності при ампутаціях і протезуванні.

«Ми організовували конгрес, щоб максимально охопити потреби усіх фахівців з реабілітації. Це не є фокус на один сегмент, як часто ми зараз чуємо про фізичну терапію, це комплексний підхід. Усі теми ми поділили на кілька груп: перше – це все, що стосується нейротравми і пов’язані з нею наслідки, другий сегмент – це освіта та нормативно-правові документи, бо вони по суті визначають те, як мають працювати фахівці в лікарнях, і третє – це практика, адже серед спікерів є фахівці, які вже сьогодні працюють в командах, і вони діляться своїм досвідом складних випадків», — розповіла голова оргкомітету, голова правління ГО “Українське товариство терапії мови і мовлення” Оксана Лялька.

Захід створено в рамках проєкту «Реабілітація травм війни в Україні», який реалізується Благодійним Фондом “Пацієнти України” за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC), представлену Посольством Швейцарії в Україні, а також представників Європейського Союзу та Nova Ukraine. Всі заходи ініціативи також підтримуються Міністерством охорони здоров’я України, Національною службою здоров’я України, Міністерством соціальної політики України, Офісом Президента України та радницею-уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності.

Читайте також: В Україні наступного року зросте фінансування послуг з реабілітації — НСЗУ

Як повідомляв Укрінформ, в Україні наступного року зросте фінансування послуг з реабілітації. На оплату медичним закладам, які надаватимуть безоплатні медичні послуги за напрямом “Реабілітація”, виділять понад 5,5 мільярда гривень.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Візит Орбана до Києва може стати початком нового етапу відносин — Мережко

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua