News.ua


У країн були різні причини не долучатися зараз до комюніке Саміту миру — ОП

Июнь 16
19:01 2024

У низці країн долучення до підсумкового комюніке Саміту миру вимагає певних процедур, а в деяких представники мають спочатку проконсульватися зі своїм керівництвом.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква у ефірі марафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Різні причини у кожної країни (не приєднуватись до комюніке — ред.). Десь це вимагає процедур — в одній із країн це має бути навіть рішення парламенту. У певних країн були представники такого рівня, що не могли приймати такі рішення», — пояснив Жовква.

За його словами, не всі міністри закордонних справ могли приймати рішення приєднатися до комюніке і тепер мають звернутися до керівництва своїх держав.

Заступник керівника ОП зазначив, що далі учасники Саміту миру мають розробити дорожні карти, плани дій щодо реалізації різних пунктів Формули миру.

«Фраза «перемовини з Росією» не звучала (на Саміті миру — ред.). Лунали від деяких учасників позиції, що Росія мала би бути на саміті», — зауважив посадовець.

Він наголосив, що участь Росії у наступному Саміті миру можлива лише за умови, що вона припинить порушувати Статут ООН і не говоритиме мовою ультиматумів.

Як повідомлялося, учасники Саміту миру у спільному комюніке, яке оприлюднив Офіс Президента, наголосили на неприпустимості використання ядерної зброї в Україні, неприпустимості використання продовольчої безпеки як зброї та заявили про необхідність повного обміну військовополоненими.

Читайте також: Комюніке за підсумками Саміту миру відкрите для приєднання — Президент

Документ підписали 80 країн та 4 організації, після саміту він залишається відкритим до приєднання.

Згідно зі списком, опублікованим організаторами, не долучилися, зокрема, Бахрейн, Колумбія, Індія, Індонезія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Африка, Таїланд і ОАЕ, присутність яких на саміті була під питанням до останнього моменту.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Жінки очолюють 22% українських дипмісій — Зеленська

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua