News.ua


Щороку 0,25% ВВП на допомогу Україні: що передбачає безпекова угода з Литвою

Июнь 27
17:52 2024

Підписана 27 червня у Брюсселі Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Литовською Республікою передбачає, що Литва прагнутиме щорічно надавати Україні підтримку у сфері безпеки та оборони в розмірі 0,25% ВВП.

Про це повідомляється на сайті Президента України, передає Укрінформ.

У повідомленні також вказується, що цьогоріч військова допомога нашій державі вже сягнула майже 80 млн євро, з них 35 млн євро спрямовані на чеську ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів. І ця сума на 2024 рік постійно зростає за рахунок нових пакетів військової допомоги.

Литва надаватиме Україні підтримку в галузі безпеки та сучасного військового обладнання в наземній, повітряній, морській, космічній та кіберелектромагнітній сферах. Також потенційно Литва відновить військову тренувальну місію на території нашої держави.

Читайте також: Україна підписала безпекові угоди з Литвою та Естонією

Окремі положення Угоди фіксують спільну протидію гібридним загрозам, ядерним ризикам, а також передбачають посилення захисту критичної інфраструктури та співпрацю у сфері розвідки.

Литва працюватиме з Україною для визначення джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислового комплексу нашої держави.

У документі закріплена підтримка Української формули миру та членства нашої країни в ЄС і НАТО. Окремі блоки стосуються притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти РФ та роботи над створенням компенсаційного механізму.

Читайте також: Україна і ЄС підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки

Литовська Республіка продовжуватиме надавати Україні гуманітарну допомогу та братиме участь у відбудові нашої країни.

Як повідомлялося, до сьогоднішнього дня Україна підписала 17 безпекових угод, зокрема з усіма країнами-членами «Групи семи».

27 червня Україна уклала ще три угоди — з Євросоюзом, Литвою та Естонією.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Найбільша у світі логістична компанія почала використовувати роботів

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua