News.ua


Рада планує ухвалити бюджет-2023 у жовтні – Корнієнко сказав, від чого залежить дата

Октябрь 05
19:06 2022


Народні депутати планують ухвалити проєкт закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (№8000) у жовтні, проте дата ухвалення залежить від опрацювання в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету, а також кількості правок і пропозицій, поданих парламентаріями.

Про це перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко розповів у коментарі Укрінформу.

За його словами, процес розгляду проєкту бюджету на наступний рік уже розпочався. Зокрема, 21 вересня у парламенті було презентовано проєкт. Наразі профільний комітет спільно з Міністерством фінансів працюють над правками та пропозиціями, щоб якомога швидше можна було винести документ у зал для голосування в першому читанні.

«Парламент цього скликання ніколи не практикував “бюджетних ночей”. За останні три роки, зазвичай, головний кошторис країни ухвалювався орієнтовно наприкінці листопада – на початку грудня. Ми не розголошуємо конкретні дати засідань Верховної Ради України під час воєнного стану, але так – ми плануємо затвердити проєкт Державного бюджету в жовтні. Буде це завершення місяця чи його середина – залежить від напрацювань у комітеті та кількості поправок», – зазначив Корнієнко.

Читайте також: Рада планує ухвалити держбюджет до 20 жовтня – віцеспікерка

Він наголосив на реалізації так званої «джентльменської угоди» між усіма фракціями щодо виваженості у кількості пропозицій змін до проєкту бюджету. «Вона має втілитись в консолідовану позицію, бо всі розуміють, що вже сьомий місяць триває повномасштабна війна, і країні для оборони та перемоги потрібен бюджет», – відзначив перший віцеспікер.

Корнієнко підкреслив, що найбільше на проєкт Держбюджету-2023 вплинуло повномасштабне військове вторгнення рф.

«Україні потрібні сила та зброя, щоб битися, щоб захищати та повертати свої території, щоб гнати окупантів геть з нашої землі. Тому дуже логічно, що левова частка у бюджеті на наступний рік закладена саме на безпеку та оборону», – додав перший заступник Голови ВР, зазначивши, що Держбюджет-2023 буде найбільшим оборонним в історії України.

При цьому він відзначив важливість передбачити в бюджеті фінансування соціального захисту громадян, підтримки ветеранів, медичної та освітньої галузей.

Читайте також: Рада планує розглянути проєкт бюджету-2023 у першому читанні 6 жовтня

Як повідомлялося, раніше заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк в інтерв’ю Укрінформу заявила, що народні депутати планують ухвалити проєкт закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (№8000) до 20 жовтня.

Кабінет Міністрів на засіданні 13 вересня затвердив законопроєкт про Державний бюджет України на 2023 рік.

Пріоритет проєкту — безпека та оборона України. На відповідний сектор має бути спрямовано 1,13 трлн гривень (майже 50% всього бюджету). Порівняно з бюджетом на 2022 рік зростання видатків на безпеку й оборону буде більш як у 4 рази. Другий пріоритет проєкту – соціальні програми. Так, на пенсії, субсидії, допомогу малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину та освіту передбачається виділити понад 800 млрд грн – це 35% від всіх видатків у проєкті бюджету.

Всі інші видатки будуть скорочуватися. Головна стаття економії — зменшення видатків на органи державної влади. Зокрема, планується зменшити кількість чиновників, урізати зарплати та премії, виняток – силові структури. Видатки на утримання органів держвлади буде скорочено на 11,6 млрд грн порівняно з 2022 роком.

Фото: rada.gov.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

«Укрпочта» повысила стоимость доставки посылок

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua