News.ua


Президентка Швейцарії: У комюніке визначили чіткі рамки у трьох сферах на шляху до миру

Июнь 17
07:19 2024

Учасники Саміту миру визначили чіткі рамки того, як мають відбуватися подальші дискусії у сферах ядерної і продовольчої безпеки та гуманітарного виміру на шляху до досягнення миру в Україні.

Про це заявила президентка Швейцарії Віола Амгерд на пресконференції за результатами першого Саміту миру, передає кореспондент Укрінформу.

«У сферах ядерної безпеки, продовольчої безпеки та гуманітарного виміру ми дійшли згоди, що кроки до розбудови довіри можливі. Ці питання мають велике значення для багатьох країн, зокрема й для тих, що далеко від зони бойових дій. У Бюргенштокському комюніке ми визначили чіткі рамки для цих трьох сфер, у яких мають відбуватися подальші дискусії. Це – наше спільне бачення того, як ми хочемо досягти миру в Україні», — сказала Амгерд.

Зокрема, за її словами, учасники саміту погодилися, що «будь-яке використання ядерної енергії та ядерних об’єктів має бути безпечним, захищеним, контрольованим та екологічно обґрунтованим».

«По-друге, напади на торговельні судна в портах і на всьому шляху прямування, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. По-третє, всі військовополонені мають бути звільнені в межах повного обміну полоненими. Всі депортовані та незаконно викрадені українські діти та всі інші незаконно затримані українські цивільні особи мають бути повернуті в Україну», — заявила президентка Швейцарії.

Амгерд наголосила, що з огляду на різні вихідні позиції «досягненням уже є те, що ця конференція відбулася на високому рівні та за широкої підтримки і що тут, у Бюргенштоці, була досягнута спільна позиція».

Читайте також: (Повний текст) На Саміті миру у Швейцарії погодили спільне комюніке

«Спільний знаменник, який держави знайшли завдяки дипломатичній роботі та інтенсивним дискусіям, є передумовою для спільного руху вперед. Тепер ця стартова позиція має бути використана. Справедливий і тривалий мир в Україні має фундаментальне значення для людей у зонах бойових дій і для всіх тих, хто безпосередньо постраждав від наслідків війни. Для всього світу міжнародні відносини мають базуватися на правилах, на міжнародному праві та Статуті ООН. Це те майбутнє, до якого ми повинні прагнути», — заявила Амгерд.

Вона запевнила, що Швейцарія продовжуватиме відігравати активну роль у процесі досягнення миру в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток 15 червня стартував перший Саміт миру за участю 100 делегацій – 92 країн і 8 міжнародних організацій.

Фото: МЗС Швейцарії

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Росіяни за добу понад 2,4 тисячі разів обстріляли населені пункти Донеччини

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua