News.ua


«Переможні» салюти в Росії лунають все гучніше: дайджест пропаганди за 9 серпня 2023 року

Август 10
17:38 2023

«Піротехнічні шоу» в РФ тривають щодня. Від Путіна вже вимагають впровадження «сталінських методів»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 9 серпня 2023 року.

  1. ЗС РФ під феєрверки потроху залишаються без штанів
  2. Навіщо Шойгу плани «окупації українцями Західної України»
  3. «Місто-побратимський трофей» Кадирова
  4. Чого варті путінські світові рейтинги

ЗС РФ під феєрверки потроху залишаються без штанів

«У ніч на 9 серпня була спроба прольоту на місто двох бойових БПЛА. Обидва збиті ППО. Один у районі Домодєдово, другий – Мінського шосе», — повідомив мер Москви Собянін. І коли пропаганда вже готувалася до ранкових реляція про «черговий терористичний удар по мирних росіянах з боку київського режиму» – у підмосковному Сергієвому Посаді стався справжній вибух.



На місцевому військовому оптико-механічному заводі (який, крім іншого, бере участь у розробці «стелс»-бомбардувальника нового покоління «Посланник»), як зазначається, вибухнув склад з піротехнікою, який належав компанії «Піро-Росс». Як покепкував Олексій Копитько, радник міністра оборони України, «на заводі з виробництва оптики вибухнув «склад із піротехнікою» – класичний «ефект лінзи».


НАСПРАВДІ, на це чергове «піротехнічне шоу» пропаганда відреагувала по-сталінськи. Наприклад, Мардан пише: «Я навіть не знаю, яка версія гірша. Якщо у завод влучив український БПЛА, це погано, звісно. Але війна є війною. Все зрозуміло. А от якщо на території військового заводу, що входить до держкорпорації «Ростех» у воєнний час роблять салюти до 9 травня, то це просто за межею того, що в принципі можна пояснити. Точніше, це один із тих сюжетів, які пояснюють популярність Сталіна в сучасній Росії».

Сталінські методи боротьби з подібними шоу просуває й «політолог» Марков: «Це не БПЛА ЗСУ. Кажуть цей завод, крім військової продукції, робив для підробітку ще й піротехніку до салютів. Ось вона й вибухнула. Наш рідний барак небезпечніший за ворога. Тому люди вимагають від Кремля зробити нашу державу сильнішою і повчитися в чомусь у Сталіна. Щоб перемогти».

Зважаючи на те, що ввечері 9 серпня у військовій частині в Ставропольському краї загорівся ще й речовий склад (площею 300 м²), то зміцнювати «рідний барак» Путіну доведеться ще довго. Ну, а тим часом його армія потроху залишається без штанів, і що символічно – переможних салютів. Про «стелс-бомбардувальники Посланник» взагалі говорити нема чого. Послання Путіну летять буквально з усіх боків.

Навіщо Шойгу плани «окупації українцями Західної України»

Якщо відеохітом 9 серпня стала феєрична «бавовна» в 75 км від Москви, то цитатою дня – слова міністра оборони РФ про те, що є «план створити польсько-українське з’єднання для окупації Західної України».



НАСПРАВДІ, «геніальна» думка Шойгу, як виглядає, полягає в тому, що «коли дозволити Україні окупувати частину України, це призведе до того, що, як мінімум, частина України може стати Україною. Більшої русофобії й вигадати важко».


А якщо серйозно, то бездоказову маячню про плани Польщі окупувати західні області України, крім Путіна, вже просуває і Лукашенко, який також оголосив, що «розчленування України для нас неприйнятне».

Чути про «звільнення» заходу України в той час, коли росіяни ледь утримують під окупацією території її сходу та півдня, досить дивно. Але така вже паралельна реальність, в якій нині перебуває Москва. 

Хоча у тому ж спічі про «плани окупації українцями Західної України» Шойгу чи не вперше офіційно визнав: «серйозним дестабілізуючим фактором, є вступ до НАТО Фінляндії, і в перспективі — Швеції. На фінській території ймовірно розміщення додаткових військових контингентів і ударних озброєнь НАТО, здатних на значну глибину уражати критично важливі об’єкти на північному заході Росії».

Тому все це західноукраїнське планування Шойгу, а також його визнання, що НАТО критично наблизилося до кордонів РФ, очевидно лягає в русло останніх ініціатив Кремля щодо готовності до оголошення нової мобілізації.

«Місто-побратимський трофей» Кадирова

9 серпня російські ЗМІ повідомили, що Грозний і Маріуполь стали «містами-побратимами». Ватажок так званої «ДНР» Пушилін при цьому послався на «досвід Чеченської Республіки в ліквідації наслідків останньої війни».

НАСПРАВДІ, ця новина символічна не тільки через криваві історичні паралелі: Грозний, як і Маріуполь, був дощенту зруйнований в ході штурму російською армією. В обох містах росіяни вбили десятки тисяч мирних мешканців.

По суті, це чергове підтвердження того, що окупований Маріуполь Путін віддав Кадирову. Одне із яскравих свідчень — місцевий металургійний комбінат імені Ілліча, який (на відміну від «Азовсталі») не був повністю зруйнований росіянами. На його центральному вході вже красується «Ахмат-сила». 


Нагадаємо, ще у лютому стало відомо, що частка в російській мережі будівельних маркетів OBI та компанії в «ДНР», яка претендує на відновлення металургійного комбінату імені Ілліча, перейшла бізнесмену, який пов’язаний із поплічниками Кадирова.


Звати цього комерсанта Валід Корчагін (колись мав прізвище Геремєєв). Його батько – заступник керівника Мінбуду окупованої Чечні Вахіт Геремєєв. Усі вони – родичі правої руки Кадирова – Адама Делімханова – відомого своєю заявою на тлі палаючої адмінбудівлі «Азовсталі»: «Спецоперацію зі знищення та очищення Маріуполя можна вважати завершеною».

Звичайно, Корчагін-Геремєєв — зіц-голова. Головний бенефіціар – Кадиров. І саме в такий спосіб він і отримав свій «місто-побратимський трофей» у знищеному Маріуполі.

Чого варті путінські світові рейтинги

Пропаганда 9 серпня радісно повідомила, що Путін перемагає в опитуванні за рівнем поваги до світових лідерів.



НАСПРАВДІ, статистичне агентство World of Statistics провело своє опитування (увага!) на власній сторінці в соцмережі Х. Чого варті такі рейтинги детально пояснювати не варто. Достатньо кількох не надто кваліфікованих фахівців з натискання на кнопку.


Натомість 9 серпня один із найповажніших інститутів вивчення громадської думки Gallup оприлюднив підсумки справжньої, а не «соцмережної», соціології. Тема опитування: 15 публічних фігур, які користуються популярністю в американської аудиторії.

На першому місці спадкоємець британської корони принц Вільям: 59%; На другому – президент України Володимир Зеленський: 57%; на третьому місці перша леді США Джилл Байден: 49%. Путін став останнім зі скромними 5% підтримки та вбивчими 90% негативного ставлення серед усіх без винятку (демократів, республіканців і нейтральних) американців.


Це рекордно низький для президента РФ результат за всі роки проведення таких замірів, до списків яких Путін вперше потрапив ще 21 рік тому.


Натомість за результатами опитування Gallup, опублікованого в березні 2023-го, кількість американців, які позитивно ставляться до України, досягла рекордно високого рівня – 68%. Порівнюючи з тогорічним показником, він зріс на шість, а відносно 2020 року – на 11 пунктів.

Путінські «перемоги» у рейтингах справді варті підмосковних салютів.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

На кордоні з Румунією двоє чоловіків напали на прикордонника, той застосував зброю

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua