News.ua


НБУ спростував фейк про необхідність зняття готівки до 12 березня

Март 13
17:07 2022


Інформація про начебто припинення з 12 березня роботи системи електронних платежів Національного банку (СЕП) — фейк і ворожа провокація.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку України у Фейсбуці.

Повідомлення про нібито припинення від суботи роботи системи електронних платежів в Нацбанку назвали “черговим абсурдним фейком”.

“У соціальних мережах та месенджерах поширюється інформація, що нібито гроші з платіжних карток треба було зняти готівкою до 12 березня. Бо нібито лише до цієї дати працювала система електронних платежів Національного банку. Насправді ж СЕП працює щодоби – 23 години та сім днів на тиждень”, — запевнили в НБУ.

Там уточнили, що межі робочого дня в СЕП впливають лише на дату відображення здійснених операцій у балансі банків (приміром, перекази, здійснені увечері та вночі, можуть відображатися як здійснені вже наступного дня — ред.).

При цьому операції з платіжними картками — такі як зняття готівки чи безготівкова оплата товарів або послуг — взагалі не обробляються в СЕП, адже здійснюються через окремі платіжні системи (Mastercard, Visa, ПРОСТІР тощо).

“Крім того, згадайте, чи були у вас проблеми з платіжними картками на вихідних або пізно увечері, коли банки вже не працювали? Звісно, ні, адже навіть у вихідні й уночі платіжні системи Mastercard, Visa, ПРОСТІР, а відповідно, й банкомати і термінали працюють незалежно від робочого часу банків. Сьогодні вже 13 березня, тож можете переконатися, що ваші гроші цілі й неушкоджені, а банкомати й термінали працюють як завжди”, — зазначає регулятор.

У Нацбанку просять українців зберігати спокій та не вірити фейкам, довіряючи натомість лише офіційним джерелам інформації.

“І пам’ятайте, що ворог – підступний та брехливий. А безготівкові розрахунки платіжними картками є одним з найбезпечніших і найнадійніших способів оплати за нинішніх умов”, — підсумували в НБУ.

Як повідомлялося, 24 лютого Національний банк ухвалив низку рішень для забезпечення надійного і стабільного функціонування фінансової системи в умовах збройної агресії російської федерації. Зокрема, було зафіксовано курс на рівні показників, встановлених НБУ на 24 лютого (29,25 грн за 1 долар і 33,17 грн за 1 євро). Роботу валютного ринку, крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами, було тимчасово зупинено.Також НБУ обмежив із 24 лютого зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 тис. грн на день.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Как стильно носить черный цвет летом 2024: показывает Кайли Дженнер

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua