News.ua


МЗС Румунії: За час війни на нашій території сталися шість інцидентів з російськими дронами

Июнь 21
23:26 2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на території Румунії зафіксували шість інцидентів з російськими дронами.

Про це сказала глава МЗС Румунії Лумініца Одобеску у своєму виступі в Гудзонівському інституті США у п’ятницю, передає Укрінформ з посиланням на Голос Америки.

«Ми бачимо війну… Наразі ми бачили шість інцидентів з російськими дронами на нашій території», — заявила Одобеску, вказуючи на масовані обстріли Росією портової інфраструктури в Одесі та на Дунаї. Деталі щодо цих інцидентів не уточнюються.

За її словами, «війна дуже близько від Європи», і попри те, що допомога Україні може впливати на інфляцію чи ціни на енергоресурси, «реальність полягає в тому, що ми маємо допомогти Україні перемогти в цій війні, бо Росія там не зупиниться».

Однак, заявляє очільниця румунського зовнішньополітичного відомства, допомога Україні — обов’язкова, але недостатня складова захисту міжнародного правопорядку в Чорноморському регіоні. Посадовиця переконана — якщо не напрацювати відповідний регіональний підхід, через кілька років всі ці виклики повернуться.

Читайте також: Швеція прагне миру, але без жодних імперських амбіцій Росії — віцепрем’єрка

Країни-конкуренти Західного світу об’єднуються на підтримку агресії Росії в Чорноморському регіоні, зазначила Одобеску.

«Всі, хто зараз кидає виклик міжнародному порядку, одночасно діє в Чорноморському регіоні на підтримку російської агресії. Іран постачає дрони та технології, Північна Корея — боєприпаси, все ще присутні китайські компанії», — заявила посадовиця.

Щоб уникнути повторення такого сценарію в майбутньому, Одобеску закликала США більш активно долучатись до безпеки регіону, в координації з причорноморськими країнами та ЄС.

Загроза для Чорноморського регіону залишається, поки Росія утримує контроль над Кримом, вважає аналітик Гудзонівського інституту Меттью Бойз. Нещодавні успіхи ЗСУ в атаках проти російського Чорноморського флоту, розблокування зернового коридору, змусили оглядачів говорити про те, що Київ «перемагає у битві за Чорне море», нагадує він у статті для National Interest.

Читайте також: Пріоритет — Україна: Польща підтвердила затримку їй з передачею зброї США

Бойз застерігає, що допоки Росія утримуватиме контроль над Кримом, успіхи українців, хоч і стратегічно важливі, не повернуть безпеку у Чорноморському регіоні до рівня перед 2014 роком.

Аналітик вказує на те, що Росії вдалось значно мілітаризувати півострів, а акваторію заміновано. Хоча Росія вже не може перекривати рух у великих частинах моря, як вона це робила до 2017 року, все ж Москва контролює значну частину виключної економічної зони Румунії та України, часто глушить сигнали GPS для румунських та болгарських літаків та кораблів. Бойз не бачить шляху до повернення безпеки та миру в регіон, поки Крим залишається окупований Росією.

Як повідомляв Укрінформ, румунська Вища рада національної оборони під час засідання у четвер вирішила передати Україні систему протиповітряної оборони Patriot.

Фото: Ольга Танасійчук

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

«Переедание — это ваша попытка заставить свое тело не чувствовать»

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua