News.ua


Лідери добувної промисловості минулоріч збільшили сукупний дохід на 13%

Июнь 24
10:21 2024

У 2023 році компанії-лідери добувної промисловості отримали понад 365 млрд грн доходу. Їх сукупний дохід зріс на 13% порівняно з першим роком повномасштабної війни.
Про це свідчать дані Індексу Опендатабот.
Більше половини сукупного доходу топу припадає на 2 державні компанії. Ще 6 компаній належать групі СКМ Ріната Ахметова.
Сукупний дохід за 2023 рік на 11% перевищив дохід до початку повномасштабного вторгнення.
Лідує у цьогорічному індексі державна «Укрнафта», яка збільшила дохід у 2,3 рази за 2023 рік — до 95,17 млрд грн. Це 26% від сукупного доходу усього топ-10 добувної промисловості. До того ж, «Укрнафта» також отримала найбільший прибуток серед усіх компаній топ-10: 25,74 млрд грн.
Минулорічний лідер, компанія «Укргазвидобування», перемістилася на друге місце. Незважаючи на те, що компанії вдалось збільшити дохід на 9%, її чистий прибуток зменшився у 19 разів до 3,14 млрд грн у 2023 році. Основною діяльністю «Укргазвидобування» є видобуток природного газу.
Загалом ці дві державні компанії заробили половину від усього доходу лідерів добувної промисловості: 189 млрд грн.

Опендатабот

Ще 41% доходів лідерів розділили між собою шість компаній групи СКМ Ріната Ахметова: 149,67 млрд грн. П’ять з них отримали чистий прибуток на суму 32,35 млрд грн. Лише Центральний ГЗК зазнав збитків у розмірі 1,33 млрд грн.
«Серед компаній групи СКМ, що збільшили свій дохід у 2023 році, варто виділити Північний ГЗК (+44%), Збагачувальну фабрику Свято-Варваринську (+32%) та ШУ Покровське (+14%). Водночас, доходи Нафтогазвидобування та Центрального ГЗК зменшилися на 35% і 31% відповідно, а ДТЕК Павлоградвугілля — на 6%», — пише Опендатабот.
До Індексу також увійшли дві компанії FERREXPO AG, пов’язані з Костянтином Жеваго. Їх сукупний дохід за 2023 рік зменшився майже на третину порівняно з 2022 роком: Полтавський ГЗК — на 33%, Єристівський ГЗК — на 32%. Однак ці дві компанії зуміли отримати сукупний прибуток у розмірі 970,7 млн грн.
Загалом девять з десяти компаній, що потрапили до Індексу, змогли отримати прибутки минулоріч — 62,11 млрд грн. До порівняння, у 2022 році прибутковими виявилось лише 6 компаній з десяти.
До цьогорічного Індексу не потрапили Інгулецький ГЗК, дохід якого зменшився на 32%, та Укрнафтобуріння (-38%), яке раніше входило до групи компаній Ігоря Коломойського та перейшло у власність держави за рішенням суду. Наразі Укрнафтобуріння перебуває під управлінням «Укрнафти».
Читайте також: Рейтинг найбільших компаній України 2023 року
Нагадаємо:
На початку лютого «Укргазвидобування» досягло найбільшого добового видобутку за понад 5 років. За підсумками 8 лютого компанія отримала 38,54 млн куб. м товарного газу.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Каменских передумала отказываться от русскоязычного репертуара

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua