News.ua


Лідера руху за незалежність Нової Каледонії перевезуть у в’язницю на материкову Францію

Июнь 22
19:18 2024


Крістіана Тайна, якого вважають очільником «Координаційного центру територіальних дій» (CCAT) — групи прихильників незалежності, яка виступала проти конституційної реформи – переведуть до в’язниці на материковій Франції. Разом з ним туди відправлять ще двох його спільників.

Усього у середу влада заарештувала 11 осіб в рамках розслідування щодо ймовірного підбурювання до злочинних дій, передає Укрінформ з посиланням на Le Monde.

«Тайна переведуть до в’язниці на материковій частині Франції», — підтвердив місцевий прокурор Ів Дюпа. Адвокат активіста П’єр Ортан доповнив, що його підзахисного будуть утримувати у в’язниці в місті Мюлуз, на сході країни. Такі дії правоохоронців він назвав «шокуючими та абсолютно винятковими».

Водночас Бренду Ванабо, відповідальну за зв’язки з громадськістю CCAT, мають відправити до в’язниці в Діжоні, а Фредеріка Мулява, керівника апарату президента Конгресу Нової Каледонії, ув’язнять в Ріом, поблизу Клермон-Феррана.

Розслідування зосереджується, зокрема, на злочинній змові, збройному пограбуванні у складі організованої банди та співучасті шляхом підбурювання до вбивства або замаху на вбивство осіб, які виконували свої службові обов’язки.

Інші заарештовані по черзі постануть перед слідчим в суботу, а потім суддя з виконання покарань вирішить їх подальшу долю.

Читайте також: Заворушення у Новій Каледонії: поліція затримала лідера сепаратистів

CCAT — це колектив, що об’єднує широкий спектр рухів за незалежність. Він був створений у листопаді 2023 року спеціально для організації протестів проти плану Франції провести конституційну реформу та розморозити списки виборців для проведення провінційних виборів, Міністр внутрішніх справ і заморських територій Жеральд Дарманін раніше назвав CCAT «організацією мафіозного типу».

Нагадаємо, що президент Франції Еммануель Макрон, оголосивши позачергові вибори, повідомив про призупинення легалізації реформи задля спокійного проведення голосування.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня президент Франції скасував надзвичайний стан у Новій Каледонії, що був уведений під час гучних протестів та заворушень, унаслідок яких загинули семеро осіб.

Корінне населення островів, канаки, висловлювали незгоду з реформою, яка, на їх думку, розмиває електорат і робить неможливими подальші кроки до незалежності від Франції.

Фото: Yann Mainguet

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Європейська рада погодила призначення керівників ключових інституцій ЄС

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua