News.ua


Кулеба застеріг від очікування «якихось див» від ЄС у протидії Росії

Май 21
16:56 2021

Можливості Європейського Союзу в протидії Російській Федерації є незрівнянно меншими, ніж можливості США, тому Україні в цьому сенсі не слід очікувати «якихось див» від ЄС. 

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо НВ, повідомляє Укрінформ.

Кулеба зауважив, що до 2014 року в ЄС взагалі не було жодної узгодженої політики щодо Росії – цю тему віддали на відкуп державам-членам.

«Саме російська агресія проти України змінила цю ситуацію, і з’явилася якась цілісна політика. Але можливості Європейського Союзу в протидії Російській Федерації є незрівнянно меншими, ніж можливості США, і ми не повинні очікувати якихось див від ЄС. На що ми можемо розраховувати – це масштабна і дієва підтримка реформ в Україні і розвиток торгівлі між Україною і ЄС», — сказав Кулеба.

Читайте також: Кулеба назвав умови зустрічі Зеленського з Путіним

Очільник МЗС відзначив, що це «дуже важливо і дуже добре», бо теж працює на зміцнення України.

Водночас він констатував, що Європейський Союз – дуже складне політичне утворення, тому коли доходить до «силових» акцій у вигляді секторальних санкцій або жорстких сигналів, то тут одразу починаються проблеми, бо рішення в ЄС ухвалюються консенсусом.

«Треба з усіма (членами ЄС) домовлятися, і поки вони домовляться, то там усе це розмивається і перетворюється на не таку гідну відповідь, яку ми очікували б в Україні», — зазначив Кулеба.

Читайте також: Байден дав зрозуміти Путіну, що «тепер у місті новий шериф» – Вершбоу

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час візиту до Брюсселя провела переговори з ЄС у форматі Політико-безпекового комітету та поінформувала європейських партнерів про розвиток ситуації на сході, що набуло особливого значення в контексті формування нової стратегії ЄС у відносинах з Російською Федерацією.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель у лютому здійснив візит до Москви з метою донести до Кремля занепокоєння ЄС ув’язненням опозиціонера Олексія Навального та жорстоким придушенням акцій на його захист, а також звірити позиції напередодні стратегічної дискусії на рівні глав держав і урядів ЄС щодо подальших відносин з Російською Федерацією.

В ході цього візиту європейський дипломат стикнувся з обструкцією та провокаціями з боку приймаючої сторони. Боррель визнав, що керівництво Російської Федерації бачить у базових демократичних цінностях ЄС екзистенційну загрозу для себе та взяло курс на ескалацію напруги у відносинах з Євросоюзом.

Читайте також: Україна отримала від США «меседж жорсткої любові» – Вершбоу

Стратегічна дискусія щодо відносин з Росією на рівні Європейської Ради, що планувалася у березні, була перенесена у зв’язку з різким сплеском коронавірусу. Як очікується, таку дискусію лідери держав Євросоюзу проведуть під час спеціальної «фізичної» зустрічі 24-25 травня.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

ШІ-функції на смартфонах iPhone будуть тільки по передоплаті

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua