News.ua


Китай веде свою гру щодо російської агресії в Україні – Каспаров

Май 30
16:23 2023

Китай уже зрозумів, що Росія війну не виграє, відтак веде свою гру щодо російської агресії в Україні.

Таку думку висловив російський опозиційний політик Гаррі Каспаров в інтерв’ю Укрінформу.

Він відзначив, що КНР має давні територіальні претензії до Росії, відтак для Пекіна у світлі поразки Росії в Україні відкриваються “набагато цікавіші перспективи”.

“Як на мене, Китай грає у свою гру, яка несе з собою історичну перспективу. Звичайно, на початковому етапі війни Китай був би зацікавлений у перемозі Путіна, оскільки це відкривало б шлях до Тайваню, і було б поразкою Заходу та успіхом сил тоталітаризму і тиранії. Однак Китай прагматичний, і я думаю – Сі Цзіньпін (лідер КНР – ред.) уже зрозумів, що Росія війну не виграє, а будь-який інший результат відкриває перед Сі Цзіньпіном інші можливості”,- зазначив Каспаров.

На думку ексчемпіона світу з шахів, на сьогодні Китай зацікавлений у продовженні конфлікту, оскільки він послаблює і Росію, й Захід.

За його словами, Китай є єдиною країною, яка має до Росії територіальні претензії, що базуються на договорах XVII і XIX століть.

“Китайська історіографія завжди стверджувала, що Російська імперія відібрала у них 1,5 млн кв км території, що за площею як дві з половиною України – це територія від Владивостока до Байкала. На відміну від путінських фантазій про Україну, це реальні карти, договори, які підписані між Китаєм та російським царством у 1689 році (Нерчинський договір – ред.), а пізніше – в 1860 році (Пекінський договір – ред.)”, — наголосив Каспаров.

Він додав, що з точки зору Сі Цзіньпіна, можливо, крах Росії у затяжній війні “відкриває шлях до набагато цікавіших перспектив, ніж війна за Тайвань”.

Торкаючись питання миротворчих зусиль інших по-дружньому налаштованих до Росії країн – Угорщини і Бразилії – Каспаров висловив думку, що у першому випадку йдеться про корупцію, а в другому – антиамериканізм, який поширений у країнах так званого Глобального Півдня.

Читайте також: Вимоги Росії щодо припинення війни в Україні треба ігнорувати – Каспаров

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський та лідер КНР Сі Цзіньпін 26 квітня у телефонній розмові обговорили позиції щодо зупинення російської війни проти України. Після цієї розмови Спеціальний представник КНР у справах Євразії посол Лі Хуей вирушив до Києва, Москви та ключових європейських столиць для детального ознайомлення із ситуацією з метою знайти мирне рішення для завершення російської агресивної війни проти України.

Фото: dpa

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Російського помічника депутата Бундестагу позбавили громадянства Німеччини — Spiegel

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua