News.ua


Депутати Бундестагу вказали на паралелі між Голодомором і нинішньою політикою рф

Ноябрь 30
21:47 2022


сталінський Голодомор в Україні 1932-1933 років не може не викликати паралелі із сьогоднішньою політикою путінської росії.

Про це говорили майже всі депутати Бундестагу, які 30 листопада взяли участь у дебатах навколо резолюції про визнання Голодомору геноцидом українського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Паралелі з сьогоднішнім днем не можна не помітити. Завданням є винести уроки з минулого, — сказав «зелений» політик Робін Вагенер, представляючи проєкт, підготовлений як урядовими партіями, так і опозиційною політичною силою.

«Бажанням путіна залишається повне підкорення України та її народу, знищення України як незалежної держави», — зазначив він.

За словами Вагенера, «путін використовує для цього не лише жахливу жорстокість своїх солдатів, терор своїх ракет і дронів, він використовує свідомо фальсифікацію історії для обгрунтування своєї війни». Він звернув увагу на те, що в Маріуполі окупанти зруйнували пам’ятник жертвам Голодомору, адже для злочинів сталіна в ідеологізованій історичній політиці путіна немає місця.

Читайте також: Бундестаг визнав Голодомор геноцидом українського народу

Депутат закликав до всебічної підтримки України: «ми повинні зупинити це божевілля». Він також звернувся до росіян. «Остановите этот ужас. Остановите эту войну. Остановите путина!», — сказав німецький політик російською мовою.

Міхаель Бранд із фракції ХДС/ХСС також закликав збільшити допомогу Україні. «Якщо ми не допоможемо Україні тим, чого вона потребує зараз, ми знову будемо винні перед нею!», — наголосив Бранд, нагадавши про провину фашистів перед українцями.

«Лозунг «Ніколи більше» стосується не лише до Німеччини, він має бути дійсним і для росії, зауважив політик, висловивши жаль, що Берлін не визнав Голодомор геноцидом раніше.

«Сьогодні путін каже, що Україна є невід’ємною частиною росії, російської культури — він знову хоче знищити Україну. Але він не врахував, що пам’ять (про Голодомор – ред.) глибоко закарбувалася у душах і крові українців», — заявила соціал-демократка Габріела Хейнріх. Вона також наголосила на необхідності політичної, гуманітарної та івйськової підтримки України, яка стала жертвою імперської політики путіна.

Читайте також: Президент закликав світ визнати Голодомор геноцидом українського народу

«сталіну не вдалося знищити Україну, і я впевнений, що й путін зазнає поразки. Україна встоїть як нація, як незалежна держава. Злочин 20-го сторіччя не повинен повторитися в 21-му», — заявив Ліберал Ульріх Лехте, підкресливши, що сьогодні Україна знову є ціллю злочину, і знову як інструмент використовується голод, а також холод і темрява.

Про те, що не можна допускати ревізіонізму історії говорив і Дітмар Нітан (СДПН). За його словами, примирення між росією та Україною може статися лише на засадах правди, коли росія визнає свої помилки.

Дві опозиційні фракції — «Альтернатива для Німеччина» та Ліві – хоча й визнали Голодомор трагедією, виклали своє «бачення» ситуації і небажання проводити паралелі з сьогоденням. Утім, вони не голосували проти резолюції, а утрималися.

На дебатах були присутні українські дипломати, зокрема, посол у ФРН Олексій Макеєв і ексглава дипмісії, а нині заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник.

Фото: Ольга Танасійчук

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

США та ЄС посилили тиск на банк Raiffeisen через зв’язки з Росією,

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua