News.ua


Водневі авто: від Ганновера до України

Май 03
00:56 2019

Водень, як паливо, має стати мобільним та доступним для кожного автомобіліста. І хоч до електромобілів українці вже встигли звикнути, та технології не стоять на місці. На виставці в Ганновері я вкотре переконався: електрокари – не панацея, майбутнє за водневими авто.

На головній промисловій виставці Європи «Hydrogen + Fuel Cells» в Ганновері Українська Воднева Рада презентувала «дорожню карту» водневої енергетики України. Стратегія, розроблена до 2035 року включно,стане тією ланкою, яка допоможе Україні зробити ще один крок у бік Євросоюзу, а українським автомобілістам отримати доступ до водневих авто. Адже країни, які бажають приєднатися до ЄС, мають відповідати екологічним стандартам та поступово відходити від високовуглецевих технологій і авто на бензині.

Та якщо ви думаєте, що водневі автомобілі це лише ексклюзивні виставкові експонати – ви сильно помиляєтеся. Гідрогенові машини вже об’їжджають європейські дороги. Такими моделями, як Toyota Mirai та Hyundai NEXO, в Німеччині вже нікого не здивуєш. Саме ці авто зустрічали українську делегацію в Ганновері: ефективність, тихий хід, комфорт та висока екологічність – основні характеристики автомобілів майбутнього.

Переваги водню у порівнні з авто на бензині очевидні:

– Водень можна виробляти на 100% екологічним способом, використовуючі воду і «зелену» електроенергію сонячних та вітрових електростанцій;

– Ефективність водню може бути в 2-3 рази вищою у порівнні із двигунами внутрішнього згорання;

– Для того, щоб заправити водневе авто вам знадобиться лише кілька хвилин;

– Запас ходу водневих авто у середньому 600 км. Та є моделі, дистанція поїздки яких на одному «заряді» досягає мало не 1000 км!Скажімо, водородні авто китайської компанії Grove Hydrogen.

Потенціал технології паливних елементів і водню оцінила навіть в Формулі-1. У гоночному світі вже починають відходити від двигунів внутрішнього згоряння.

Знайомтеся! Цей рожевий спорткар, творіння компанії BWT, підкорив мене на виставц із першого погляду. Новенька, швидкісна автівка, яка може розігнатися до 210 км/год, зроблена спеціально для формату змагань в F1. Яскрава, а головне – екологіча та потужна, тому що працює на водні. Спеціально для цього красеня BWT розробили інноваційну мембрану паливного елемента з нульовою емісією, за допомогою якої генерується чиста енергія без токсичних викидів.

Читайте также: Я готов привезти в Украину первый автомобиль на водороде

Для тих, хто все ще думає, що проблема транспортування водню аж занадто складна: модулі контейнерного типу X-STORE з композитними полегшеними конструкціями вже довели свою ефективність. На сьогодні вони є одними з найефективніших та безпечних газотранспортних систем.

Про те, що електрокари не єдино-можливий варіант розвитку автопромисловості замислюються у всьому світі. Коли Маск презентував електровантажівку, яка може неймовірно довгий час їхати без заряду, він не наголосив на тому, скільки їй потрібно заряджатися і де брати стільки електроенергії. Скажімо, включилося на одній заправній станції 10 великих машин – і в сусідньому будинку вимкнулося світло. І це вже не кажучи про те, що заряджати електрокари потрібно годинами. З водневими авто все інакше.

Водневі авто – це, якраз, більш ефективні та екологічні електрокари. Різниця між ними полягає в тому, що джерелом для електромобіля є електрика, яка зберігається в батарейці. А водневий автомобіль сам виробляє електрику за допомогою паливного елементу. Паливом тут виступає газоподібний водень і кисень. До речі, заправляти такі авто потрібно лічені хвилини.

Автівки на водні щороку стають все більш досконалими та ефективними – в Європі це вже зрозуміли, а ще там розуміють і вірять в потенціал України, як країни з «водневою економікою» у майбутньому. Впевнений, водневий бум не за горами – і через декілька років гідрогенові авто стануть для нас чимось само собою зрозумілим. А роки бензинової залежності залишаться у минулому.

Автор: Олександр Рєпкін – президент енергетичної асоціації «Українська Воднева Рада», член міжвідомчої групи з питань впровадження електро-акумулюючих систем і розробки механізму стимулювання їх будівництва і інтеграції в ОЕС. Експерт у сфері альтернативної енергетики.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Источник: www.autocentre.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Рятувальне судно РФ «Коммуна», схоже, не зазнало значних пошкоджень — супутникові знімки

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua