News.ua


В Україні зміняться водійські права: які нововведення чекають

Ноябрь 29
16:54 2021

З 28 грудня в Україні запроваджують нову відмітку у водійських правах. Майбутні водії, які складатимуть іспит на автомобілі з автоматичною трансмісією, матимуть відповідну позначку у посвідчені, пише CarDiagram.

Ця позначка означатиме, що власник такого документу має право керувати лише автомобілем з «автоматом». Їздити за кермом машин з «механікою» буде заборонено.

«З 28 грудня у посвідченнях водія буде відмітка про складання практичного іспиту на авто з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78». З ним водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а за її відсутності – з будь-якою», – йдеться у повідомлені Головного сервісного центру МВС.

Таке нововведення у відомстві пояснюють європейською практикою.

Проте, спеціальні позначки для «автоматників» – це далеко не єдине нововведення, яке чекає на українських водіїв, як майбутніх, так і теперішніх.

Інші зміни у водійських правах

Окрім типу трансмісії водійське посвідчення нового зразка може містити й іншу інформацію про обмеження щодо керування транспортним засобом, накладені на громадянина. Їх причини можуть бути різними:

  • медичні показання – наявність у водія окулярів, контактних лінз, слухових апаратів, засобів для спілкування, протезів кінцівок;
  • обмеження на керування транспортним засобом тільки в денні години або в межах певного міста/регіону, або в радіусі декількох кілометрів від місця проживання.

Наприклад, якщо було скасування водійських прав або видача їх дубліката. У всіх цих випадках з’являться відповідні нові позначки в водійських правах.

Зміни у процедурі складання іспитів

Внесено зміни і до процедури складання іспитів на отримання водійських прав в Україні. У разі відкриття відразу двох категорій іспит здається за вищою з них. Такими вважаються категорії:

  • DE відносно D1E;
  • D відносно до D1;
  • CE відносно до C1E;
  • C відносно до C1;
  • A відносно до A1.

До того ж, результати теоретичного іспиту тепер є дійсними протягом двох років, але не більше терміну дії свідоцтва про закінчення автошколи.

Що чекає на водіїв у 2022 році

Також вже у 2022 році на водіїв чекає тотальний контроль. І це зовсім не перебільшення, адже автомобілістів чекають наступні нововведення:

  • повернення обов’язкового техогляду;
  • нові «розумні» камери, які фіксуватимуть не тільки перевищення швидкості;
  • нові комплекси, які зможуть розпізнавати обличчя водіїв;
  • можливе довічне вилучення водійського посвідчення.
Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Висунуті Угорщиною 11 умов щодо нацменшин є спробою тиску на Україну — депутатка

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua