News.ua


У звинуваченнях проти Максима Полякова може бути мотив особистої помсти – експерт

Июль 03
13:58 2017

У звинуваченнях проти Максима Полякова може бути мотив особистої помсти – експерт

“Розгляд справи Максима Полякова може стати початком руйнації міфу про НАБУ як про незалежний неупереджений правоохоронний орган”, – про це у своєму блозі пише політолог Володимир Цибулько.

Експерт вважає, що юристи мають до засідання комітету дати оцінку тих меж, у яких мають діяти агенти під прикриттям. “Згідно світової класики та українських кодексів, такого агента можна заслати у діючу злочинну організацію. Після прийняття до банди агент документує її злочини і готує всю ватагу до затримання.

У нашому випадку, агента відіслали до найвищого законодавчого органу країни із завданням створити там організовану злочинну групу і спонукати членів групи до вчинення протиправних дій. Спокусам Мата Харі, судячи з матеріалів, піддалися лише пару юних помічників і охоронців. Головний критерій для оцінки законності провокації злочину – а чи той злочин стався би, якби агент його не провокував? В даній ситуації – депутат Поляков не знав навіть, як виглядає той бурштин і які закони регулюють його видобуток. То чому ж агент звернувся із пропозиціями саме до помічників Полякова?

І тут піднімається куліса і викривається історія, достойна сонетів Шекспіра і статей Фрейда. Як виявляється, депутат Поляков ще півтора роки тому звинуватив директора НАБУ А.Ситника у корупції, а саме – в тому, що А.Ситник включив до складу офіційної делегації НАБУ для відрядження до Лондона власну дружину. Непотизм, конфлікт інтересів і чорна пляма на незайману репутацію керівника НАБУ! Перепалка і переписка між депутатом і антикорупціонером тривали кілька місяців. І ось тепер – матч-реванш на арені регламентного комітету. І лише присяжні-депутати визначать, який із можливих злочинів більш грубий і цинічний: повезти дружину до Лондона чи внести поправку про легалізацію бурштину? Сімейні розборки були продовжені, коли детективи НАБУ намагалися на вулиці відібрати смартфон у дружини депутата, і тепер мотиви кровної помсти з’явилися у обох.

Читайте также:

Невзоров: терористи Донбасу пообіцяли нову війну

Можлива наявність особистого мотиву в діях директора НАБУ – взагалі негарна історія. Суспільство покладає на цей орган все ще надвисокі очікування, і вимагає від кожного детектива, а тим паче від їх начальника, мати холодний розум і чисті руки, і щоб емоції гарячого серця ним не керували. Бо якщо НАБУ почне провокувати справи проти кожного депутата, який їх критикує, то до справжніх корупціонерів точно не дійдуть руки”, – вважає експерт.

Читайте также:

Жуткие существа, выловленные в водах Австралии. ФОТО

Щодо інших подань про зняття депутатської недоторканості, то В.Цибулько так само скептично оцінює перспективи більшості таких справ: “Набагато нуднішими будуть дискусії в акті “Калитка” – справах про нібито незаконне збагачення та ухиляння від податків Дейдея та Лозового. Доказами їх провини є виключно юний вік та задекларовані кошти. Навряд чи якийсь суд прийме такі докази як підтвердження вини. А на засіданні комітету Андрій Лозовий розповість шокуючі откровення про політичний тиск на фракцію радикалів для голосувань за забаганки МВФ, піднявши рівень дискусії до звинувачень влади в антинародній політиці”.

Більше шансів на голосування в залі парламенту мають справи М.Добкіна та О.Довгого – вважає Цибулько.

“Найбільша підтримка громадськості – очевидно, у звинувачень проти Добкіна. Його варто було посадити ще за футболки на підтримку Беркуту. А старе відео “Міша, ліцо попрощє” та нове відео з галюцінаціями Добкіна-молодшого прямо на робочому місці – позбавляють звинуваченого серйозності і будь-якого пафосу. Справа Добкіна буде розглядатися останньою, і от в ній заграють фанфари торжества справедливості, і комедійний злодєй буде покараний.

Дійшли руки у Генпрокуратури до Олеся Довгого, який тепер має відповісти за всю космічну одіссею. А рішення депутатів по справі Довгого буде здебільшого політичним, і від того рішення залежатиме, чи надалі “Воля народу” голосуватиме за провладні закони, чи всі парламентські договорняки підуть шкереберть і почнеться війна усіх з усіма”.

Як висновок, експерт закликає правоохоронців більш ретельно проводити процесуальні дії: “А мораль на кінець тижня має бути проста: щоб ловити високих корупціонерів, треба вчити матчастину і філігранно збирати докази. Незалежно від партійності фігурантів та особистих мотивів. На видумані звинувачення під час голосування у кожного депутата у вухах пролунає глухий голос Станіславського з балкону: “Не вірю!”.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

День матери в Украине 2024: когда, традиции празднования

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua