News.ua


Жодного прориву в російсько-американських відносинах очікувати не доводиться

Апрель 14
18:18 2017

Жодного прориву в російсько-американських відносинах очікувати не доводиться

Давно очікуваний візит держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Москву до жодних суттєвих результатів в американсько-російських відносинах не привів і не міг привести. Надто вже сильно були обтяжені ці відносини хімічною атакою в Сирії і подальшою американською відповіддю, а також, нехай меншою мірою, новим загостренням ситуації на Донбасі. Та й заяви, якими обмінювалися сторони напередодні візиту, не вселяли оптимізму. Тіллерсон фактично висунув російській стороні ультиматум, зажадавши відмовитися від підтримки Асада і підтримати курс західних держав на сирійське врегулювання без нинішнього президента Сирії.

Путін же настільки ж ясно дав зрозуміти, що Москва не збирається відмовлятися від підтримки свого сирійського клієнта, і, пропонуючи ретельно розслідувати хімічну атаку в провінції Ідліб, відразу ж запропонував дві, на його думку, пріоритетні версії. Або сирійська авіація розбомбила підпільну майстерню бойовиків з виробництва хімічної зброї. Або це була чиясь провокація, спрямована на дискредитацію президента Башара Асада.

Ну, з першою версією все ясно. Вона буквально повторює ту, яку російська і сирійська урядові сторони озвучили відразу після хімічної атаки. А ось друга версія дуже цікава. Виходить, що якийсь непізнаний літак затесався в лави сирійських штурмовиків і бомбардувальників, які хотіли скинути на повстанців виключно звичайні бомби і ракети, дозволені всіма міжнародними конвенціями. І ось цей підлий «летючий голландець» обрушив на мирно спляче місто Хан-Шейхун бомбу або ракету з хімічною начинкою.

Звідки ж цей літак узявся? Зрозуміло, російським він бути ніяк не міг. Не стануть же росіяни підставляти свого єдиного союзника. Але, крім російських, у небі Сирії літають американські, британські, французькі, бельгійські літаки. Ясна річ, англійці, французи або бельгійці на таку жахливу провокацію ніколи б не зважились. Та й хімічної зброї у них немає. А ось американці, яких російські ЗМІ періодично звинувачують у зберіганні забороненої хімічної зброї, – інша справа. Вони, звичайно ж, і бомбили Хан-Шейхун зарином, щоб знову дошкулити Асаду!

Приблизно так сприймають слова Путіна про провокації одурманені пропагандою російські обивателі. Але ж Трампу з Тіллерсоном не поясниш, що вся ця ахінея – для внутрішньоросійського вживання. Тому цілком природно, що американський президент і державний секретар зробили висновок, що Асада Кремль кидати не збирається, і домовитися з ним щодо Сирії не вийде.

А тут ще американці перехопили переговори сирійських військових стосовно застосування хімічної зброї в провінції Ідліб. З них випливає, що офіцери армії Асада обговорювали з фахівцями-хіміками підготовку саме цієї атаки. На питання, чому ж США не запобігли бомбардуванням Хан-Шейхун зарином, американська розвідка виправдовується, що обсяг перехоплених повідомлень у Сирії та Іраку настільки великий, що оперативно впорядкувати і використати їх не представляється можливим.

У більшості випадків необхідна інформація витягується з цього потоку тільки в зв’язку з тією чи іншою конкретною подією, яка вже відбулася. У це, до речі, цілком віриться. Такі неминучі недоліки тотального контролю над радіо- і кіберпростором. Обсяг інформації настільки великий, що використовувати її в більшості випадків доводиться тільки постфактум, не для запобігання злочинам, а для їх розслідування.

Що ж буде в Сирії далі? Поки що американці знищили одну п’яту авіації Асада. Ще чотири таких удари, і вона, очевидно, перестане існувати. При цьому приводом для американських ударів, цілком імовірно, можуть послужити не тільки повторні хімічні атаки, на які Асад навряд чи зважиться, якщо вже тільки зовсім не з’їхав з глузду, але і просто бомбардування і обстріл урядовою армією мирного населення з великим числом жертв. А вже після знищення авіації Асада можна буде вводити в Сирії безпольотні зони. Російські бази в Сирії чіпати не будуть, але російським літакам заборонять літати над цими зонами під загрозою знищення.

І щось мені підказує, що Путін не ризикне перевірити реальність такої загрози. Витоки з російських військових джерел про те, що російська ППО в Сирії збиватиме американські ракети і літаки в разі повторення атак проти урядових військ, навряд чи кого злякають. Можливості російської ППО в Сирії вельми обмежені, і знищувати «томагавки» вона не може.

Щоб продемонструвати на переговорах із Тіллерсоном готовність піти на поступки в Сирії, Путін зробив нехитрий трюк. Після американської атаки на урядову авіабазу, російське міністерство оборони заявило про вихід з угоди США про попередження повітряних інцидентів у Сирії. А Путін заявив американському держсекретарю про готовність повернутися до виконання цієї угоди. Думаю, що насправді Росія з неї й не виходила.

Щодо пропозиції Тіллерсона Росії відмовитися від підтримки Асада і, навпаки, підтримати політику західних держав Лавров заявив буквально наступне: «Експерименти такого роду, засновані на одержимості зміни якогось диктатора, тоталітарного, авторитарного лідера, ми вже проходили і дуже добре знаємо, чим це закінчується. Позитивних прикладів, коли скидали диктатора і все пішло як по маслу, я не пригадаю».

Якщо слідувати логіці люб’язного Сергія Вікторовича, виходить, що зараз у Сирії все йде як по маслу: Асад бомбить повстанців і мирне населення, знищив вже десятки тисяч мирних жителів, контролює великі міста і начебто усунув, так принаймні здається в Кремлі, безпосередню загрозу свого повалення. Ось якби Асад зазнав воєнної поразки, то тоді, за логікою Лавров, треба було б прийти до нього на допомогу всім світовим співтовариством. А те, що диктатори розстрілюють власний народ і нападають на сусідів, так це нормально, за логікою глави російського МЗС.

Заяви за підсумками переговорів про створення комісії, яка вивчатиме шляхи нормалізації російсько-американських відносин і яка цілком може засідати до грецьких календ, так само як і слова Трампа про те, що Тіллерсон виконав у Москві «відмінну роботу», покликані замаскувати фактичну безрезультатність візиту держсекретаря США до Москви. Трампу визнати це незручно, оскільки він обіцяв виборцям спробувати поліпшити відносини з Росією.

Створення комісії якраз і має позначати хоч якийсь крок у цьому напрямі. А про те, що ніякого розміну Сирії на Україну в Москві не відбулося, свідчить заява Тіллерсона про необхідність повного виконання Мінських угод. Так що жодного прориву в російсько-американських відносинах в найближчому майбутньому очікувати не доводиться, а ось їхнє подальше погіршення через сирійську кризу залишається досить імовірним.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Сікорський запевнив українською мовою Кремль, що Львів — це Україна

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua