News.ua


Заборона торгівлі з Росією пришвидшить зміни в Україні

Март 08
07:01 2017

Заборона торгівлі з Росією пришвидшить зміни в Україні

З одного боку перший ефект блокування торгівлі з Росією (заборона на законодавчому рівні. – Ред.), зрозуміло, буде негативним. Але, можливо, саме це дасть поштовх для Європейської інтеграції та взагалі до наближення до розвинених країн. Бо де-факто торгівля з Росією – це сьогодні консервація нашої відсталості: відстала економіка торгує з такою ж самою відсталою країною.

Наприклад, досвід континентальної блокади Наполеона. Зрозуміло, було там багато болячих моментів. Але завдяки цьому було відкрито технологію виробництва цукру з буряків, а не з тростини. І інші виходи там народились. А у випадку України це не буде її суцільна блокада з усіх боків.

Якщо ж це буде проходити в контексті прискорення інтеграції і прискорення політичних змін, то можливо такий обрив (торгівлі. – Ред.) може бути в кінцевому результаті і позитивним заходом. Може прискорити і політичні, і економічні зміни в цілому, попри те, що в перехідний період будуть складнощі.

Можна перелічити всі підприємства, які зав’язані на Росію, і сказати, які будуть втрати робочих місць і втрати виробництва (на початку можливої законодавчої заборони торгівлі з Росією. – Ред.). Тут треба зважити позитивні і негативні сторони, і оцінити, чи зможемо ми пережити цей початковий перехідний період.

На мою думку, це малоймовірно.

Реалістичний варіант – це якщо спочатку дійсно зробити прорив у переорієнтації економіки на зв’язки з Європою, побачити перші ознаки і перші результати. І тоді блокада може бути додатковим імпульсом для того, щоб сьогоднішнє негативне коло було розкручено в позитивному плані.

Нажаль, зараз головне протиріччя у тому, що досягнувши прориву у політичній інтеграції, одночасно ми вже і так влаштували своєрідну блокаду економічної інтеграції з Європою. Мається на увазі, що, обвал курсу майже до 30 гривень за долар фактично перекрив усі можливості для імпорту передових технологій, які стали золотими. Так само це перекриває і потік іноземних інвестицій, бо тепер на гривню, зароблену в Україні, інвестор може повернути додому лише копійки. А для посилення гривні потрібно для початку хоча б повернуту мільярди Януковича та його оточення. Цього ж всіляко уникають, бо тоді це неминуче зачепить і капітали сьогоднішніх провладних олігархів.

Зміг же Китай досягнути радикальної модернізації. Україні потрібні свої радикальні кроки до аналогічної мети.

Источник: newsonline24

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Гороскоп на 19 апреля 2024 года для всех знаков зодиака

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua