News.ua


Як сприймають Україну ті, хто значною мірою визначає політику Європи

Апрель 30
18:31 2017

Як сприймають Україну ті, хто значною мірою визначає політику Європи

Цього тижня три дні в Берліні та Брюсселі були наповнені зустрічами з людьми, які значною мірою визначають політику Європи щодо України. Міністерство закордонних справ Німеччини, Бундесканцелярія, Бундестаґ, наступного дня Єврокомісія, Європарламент, Європейська служба зовнішніх дій (по суті це спільноєвропейський МЗС), а також дві публічні події для дипломатів та аналітиків. Тема – успіхи та невдачі реформ в Україні. Нижче стисло підсумки і враження від зустрічей із понад двома десятками ключових policy makers.

1. Вони все знають про нас, вони дуже добре поінформовані про події в Україні, часом набагато краще, ніж ті, хто виступає на українському телебаченні. Європейці знають не лише про перебіг подій, а й про приховані причини та ігри за лаштунками. Коротше кажучи, вони не потребують від нас фактів, бо факти їм відомі.

2. Вони страшенно стомилися від двох категорій візитерів з України – тих, що кажуть “перемога”, і тих, що кажуть “зрада”. (До речі, обидві категорії завершують одним і тим же – підтримайте нас проти наших політичних супротивників, адже в нас “перемога” або, відповідно, “зрада”).

3. У них немає втоми від України, що би там не говорили. Вони розуміють, навіщо Україна потрібна Європі, і якщо стомилися, то від нездатності більшості українських політиків розуміти реальність і поводитися по-дорослому. На захід у Брюсселі прийшло більше 100 людей, що мають стосунок до міжнародної політики, – про втому нема й мови.

4. Люди, з якими довелося спілкуватися, дуже прагматичні. Їх не цікавлять цінності, візії та сенси, їх не цікавлять виправдання – їм лише потрібно пересвідчитися, що Україна здатна бути добрим сусідом, надійним партнером і відповідальним членом спільноти. Симпатії-антипатії, дружба-фройндшафт та подібні “соплі в цукрі” тут не в моді. У них немає надмірних очікувань, недооцінки чи ілюзій. Їх цікавить одне – якість українських інституцій. Саме те, що зазвичай залишається поза увагою українських оглядачів і пересічних громадян.

5. У кожному місці, де ми були, обов’язково поставало питання про е-декларації громадських активістів. Це для них червона ганчірка, що б там не говорили про необхідність більшої прозорості громадських організацій. Їхня однозначна та одностайна оцінка – це наступ держави на суспільство, крок до згортання громадянських свобод, запозичення російсько-білоруського досвіду. Я би хотів говорити з ними про більш засадничі речі, наприклад, антикорупційний суд, ринок землі та реформу державного управління, але кожен переводив розмову на е-декларації. Інша подібна тема – незалежний аудит НАБУ, і це також звучало на кожній зустрічі.

6. Схоже, є лише один спосіб мати нормальний вигляд в очах європейських фахівців з “українського питання” в умовах, коли “зрада” та “перемога” не вітаються. Цей дискурс приблизно такий: ми в Україні хочемо зробити це і це, ось таким і таким чином, а ви можете нам допомогти отак і отак.

7. Найголовніше запитання від європейських партнерів – як зробити так, щоб їхня допомога нам була ефективнішою. На це запитання є декілька конкретних відповідей, я про них писатиму у своєму англомовному блозі.

Це лише перша порція вражень, далі буде.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Как понять, что у вас застой желчи, и что делать дальше

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua