News.ua


Усі спроби оголосити “кінець турецької демократії” смішні – Пекар

Апрель 19
21:44 2017

Усі спроби оголосити "кінець турецької демократії" смішні – Пекар

Я не є експертом щодо Туреччини. Але є певні закономірності, які діють в усі часи й у всіх місцях.

1. Жодна політична система не існує вічно. За сто років накопичуються зміни в мисленні, соціальній структурі суспільства, економічних відносинах, технологіях тощо. Політична система, сконструйована сто років тому, так чи інакше якоїсь миті перестане бути релевантною. Це стосується й кемалістської республіки – вона не вічна.

2. Треба дивитися на процес, а не на проміжний результат. Наявність розколотої країни, невелика перевага в голосуванні означає, що ми перебуваємо на початку процесу, а не при його завершенні. Тому всі спроби оголосити “кінець турецької демократії” смішні.

3. Так, нині дуже велике розшарування між містом і селом, між лібералами й консерваторами (що б ці слова не означали в турецькому контексті, який є відмінним від європейського чи українського – будь ласка, пам’ятаймо це). І цей розрив, різниця потенціалів є рушійною силою подальших змін.

4. До речі, мільйони випускників шкіл та університетів Руху нікуди не поділися – їх вичистили з певних державних установ, але вони є по всій країні.

5. Процес поширення консерватизму й/або авторитаризму наявний у всьому модерному світі, від Вашингтону до Москви. “Брекзит”, зростання правих партій і перемога політиків більш авторитарного типу є реакцією на футурошок – спробою зупинити швидкий прихід майбутнього. Про це детальніше у моїй статті.

Так що пристібайте ремені безпеки, все лише починається.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

США в терміновому порядку перекидають на Близький Схід ракетні системи EAGLS

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua