News.ua


Україна змушена переконувати світ у своїй суб’єктності – Сироїд

Май 22
22:40 2017

Україна змушена переконувати світ у своїй суб'єктності – Сироїд

Наше колоніальне минуле все ще впливає і на сприйняття України як держави, і на спроможність України формувати власну зовнішню політику, пише у своєму блозі на “Новому часі” заступниця голови Верховної Ради Оксана Сироїд. “Ура”-риторика і глави держави, і депутатів, і урядовців є спробою затлумити як брак визнання, так і брак спроможності. Але той брак дуже добре відчутний, коли намагаєшся вести діалог на рівних у західних столицях.

“Україна є перешкодою для налагодження дружніх відносин між США та Росією”, – так нам цитували у Вашингтоні держсекретаря Тілерсона у переконанні, що таке твердження є надзвичайно позитивним сигналом для України. Але коли ми заглибились у значення слова “перешкода” – предмет, який треба усунути – посадовцю, який це озвучив з добрими намірами, стало незручно.

Сприйняття України як об’єкта, замість якого можна і слід приймати рішення, обумовлений частково тим, що Росія у світі активно нав’язує свій словник стосовно України. Але більшою мірою – геополітичною звичкою західних держав і тим, що державні інститути, на відміну від людей, ще не навчилися твердо стояти на своєму.

Як і в 1917-му чи 1991 роках Україна мусить переконувати світ у тому, що ми є і що про нас без нас рішень приймати не треба. Як і в попередні історичні періоди Росія хоче бачити Україну своєю колонією, й ніхто особливо не хоче зв’язуватися з Росією.

Але на відміну від попередніх періодів ми вже маємо досвід державності і людей, які за останніх три роки неодноразово довели – яке б рішення їм не нав’язували, вони мають волю прийняти своє. Революція гідності, добровольчі батальйони, недопущення особливого статусу для окупованих територій, блокада торгівлі з ними – це рішення українців, прийняті всупереч намірів Росії та тиску міжнародної спільноти.

Впродовж трьох років українці не як об’єкт, а як суб’єкт захищають від Росії не лише себе, власні цінності, людей і територію, але й міжнародний безпековий порядок. Впродовж трьох років постколоніальний синдром не дає українським політикам піднятися у своїй суб’єктності до рівня людей, ухвалити рішення про визнання російської окупації та її наслідків і переконувати в цьому світ.

Впродовж трьох років страх перед Росією і геополітичні звички перешкоджають багатьом демократичним державам побачити в Україні повноцінного суб’єкта і партнера.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Самые сильные пары по знаку зодиака — ТОП-3

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua