News.ua


Що із системою е-декларування: хто винен, кому це вигідно і що далі

Март 30
23:20 2017

Що із системою е-декларування: хто винен, кому це вигідно і що далі

Щоб уникнути подання другої декларації і врятувати від відповідальності побільше корупціонерів, Порошенко і Яценюк придумали і реалізували “багатоходівку”: відволікли увагу на “закон Чорновол” про ГО, в цей час відключили систему, щоб високопосадовці не змогли фізично подати декларації до 1 квітня, цапом-відбувайлом оперативно призначили керівництво НАЗК, відставкою якого виправдають неробочу систему, а замість неї почнуть довго і нудно (тобто ніколи) створювати нову.

Що із системою е-декларування?

Система майже тиждень не працює. Перестала вона працювати саме в той момент, коли увага всієї притомної громадськості була прикута до неконституційного дискримінацийного “закону Чорновол” про обов’язок декларуватися антикорупційним ГО. Відключилася за незрозумілих обставин і без очевидних причин.

Справа в тому, що НАЗК ще в лютому виконало всі вимоги, які їм сформулювали в ДП “УСС”, щоб реєстр витримав весь запланований об’єм декларацій і не завалився десь навколо 1 квітня. Це на моє пряме запитання підтвердив керівник ДП “УСС” Тарас Олійник. Тут запис його відповіді мені від 1 березня.

Пізніше, 9 березня, новина про це з’явилась і на сайті НАЗК: там повідомлялось, що “проведене дооснащення дозволить збільшити як кількість одночасних сесій користувачів до 70 тис., так і кількість документів, що обробляються в системі, до 2 500 000 документів на рік, без будь-якої загрози для роботи Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”. Саме такі цифри були зазначені в Додатку #4 до Договору №1/17 з адміністрування реєстру між ДП “УСС” і НАЗК, який власне і містив необхідний перелік для досягнення цих показників.

Що із системою е-декларування: хто винен, кому це вигідно і що далі

Чому ж, якщо все було зроблено, сьогодні система “висить”?

Кому це вигідно?

Всім вископосадовцям, які до 1 квітня мають подати другу декларацію, вже за 2016 рік. Тобто вже післязавтра. Ті, хто не може подати декларацію, мають залізобетонні аргументи – вони фізично не могли цього зробити. У тих, хто вже подав, з’являється підстава завжди оскаржити “нерівні умови”, бо чого це вони подали, а інші ні? Тож усі у виграші. Вже сьогодні чекайте на шквал заяв від політиків і вископосадових чиновників про те, що керівництво НАЗК має йти у відставку, бо вони підвели їх під кримінал, не забезпечивши належну роботу реєстру. Насправді відповідальність передбачає доведення умислу, якого тут, звісно, не може бути, але ж треба обговорювати питання відставки, а не системи, правда?

Що далі?

Насправді “багатоходівочка” геніальна – всі корупціонери у виграші. По-хорошому УСС треба змусити включити систему. Що насправді з системою оцінити неможливо, тим більше швидко. Ніхто ніколи не проводив незалежного експертного оцінювання системи, тому ніхто не розуміє, що в ній насправді. Системою керує Держспецзв’язок через свою структуру ДП “УСС” – по суті спецслужби. Як на них можуть вплинути НАЗК? Та ніяк. Бо це порошенківсько-яценюківська вотчина. А Адміністрація президента вже точно докладе всіх зусиль, щоб повністю знівелювати закон “Про запобігання корупції” та зруйнувати систему е-декларування. Для цього Порошенка вже має міронетковий парламент, Кабмін, суди, правоохоронні органи і спецслужби.

Вимагаємо найперше – негайно відновити роботу системи е-декларування, належну роботу якого гарантували прем’єр Гройсман і президент Порошенко. Це не їхнє бажання, а обов’язок. Бо ми тут із нетерпінням чекаємо на декларацій бідних, голих і босих високопосадовців, які мають подати їх до 1 квітня.

Після відновлення системи – вирішити чотири блоки питань:

1. Покарати винних ц зривах роботи системи і вирішити проблеми із паралізованим керівництвом НАЗК.

2. Провести незалежну експертизу системи, сформулювати чіткі строки запуску автоматизованої системи, забезпечити незалежність системи від втручань спецслужб у вигляді Держспецзв’язку

3. Забезпечити належну перевірку декларацій: змінити порядок перевірки декларацій, який дозволяє високопосадовцям уникнути відповідальності, забезпечити доступ до реєстрів,

4. Припинити безкінечний потік змін до закону “Про запобігання корупції”, кожна з яких призводить до чергової катастрофи.

Источник: newsonline24

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

У Північній Македонії проходять президентські вибори

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua