News.ua


Українців готують до різкого стрибка цін через долар

Сентябрь 04
13:26 2017

Українців готують до різкого стрибка цін через долар

Стало відомо, чим загрожує українцям різке зростання вартості долара

Після літньої «сплячки», курс долара почав стрімко зростати, всього за кілька днів гривня девальвувала на 50 коп.

Експерти пояснюють, що літнє зміцнення гривні закінчилося.

«Одна з причин в тому, що уряду потрібні гроші для розрекламованого «осучаснення» пенсій, а також для повернення кредитів. У меморандумі з МВФ середньорічний курс закладений на рівні 27,2 грн/$. Щоб вийти на ці показники, до грудня долар повинен бути по 28 грн», — нагадують вони.

За словами фінансового експерта Всеволода Степанюка, влітку гривня зміцнювалася завдяки тому, що населення активно здавало валюту. Також, вони сходяться на думці, що тимчасове зміцнення гривні сталося через прорахунок НБУ.

«Зона «комфортного курсу» (25,5-25,8 грн/$), яка спостерігалася влітку, не відповідала реаліям ситуації, що склалася». В результаті фінансисти очікують, що до кінця року курс опуститься до позначки 27,2 грн/$, як запланував уряд, або навіть 27,5-28,5 грн/$ «, — припускають експерти.

Тим часом представники торгової сфери вже готуються переписувати цінники відповідно до нової вартості долара.

«Бізнес зараз закладає курс 27,5-28 грн$. Природно, ці цифри будуть тільки рости. Так що вже найближчими днями ми побачимо, як виросли цінники в магазинах одягу та взуття. Спочатку різниця буде невеликою — 2-5%, але поступово збільшиться. А через місяць-півтора в магазини надійде більш дорогий одяг і взуття українських виробників. Тому що вся наша легка промисловість зав’язана на імпортній сировині — нитки, тканини, фурнітура», — підкреслюють вони.

Очікувано подорожчають і продукти в супермаркетах. У першу чергу і найсильніше подорожчають м’ясо та крупи.

Експерти в сфері енергетики відзначають, що заправки ціни будуть утримувати до останнього, однак, якщо курс виросте на 1 грн, то літр бензину може подорожчати на 60-70 коп.

Як повідомлялося, згідно з базовим сценарієм першої в Україні трирічної Бюджетної резолюції, в 2017 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 27,8 грн/дол, в 2018 році – на рівні 29,3 грн/дол, в 2019 – 30,5 грн/дол, а в 2020 – 31 грн/дол.

У свою чергу експерти дають інші прогнози: так, в Центрі Разумкова обіцяють курс в районі 27 гривень у другому півріччі, а в Concorde Capital припускають, що в кінці цього року долар буде коштувати 28,5 гривні.

Разом з тим деякі експерти вважають, що причин для різких стрибків української валюти немає, а у вересні долар продаватимуть по 26 гривень.

Джерело: Vesti

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Останні новини

Суперліга: «Київ Баскет» переграв «Черкаські Мавпи» у першому матчі плей-офф за 3-тє місце

0 комментариев Читать всю статью

Ми в соцмережах



Наші партнери

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
News.ua